Odštampajte ovu stranicu

Poskupljenje struje malo, a strah veliki

05. septembar 2016. 08:10:42 Pročitano 1935 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Električna energija će od oktobra biti skuplja za 3,8 odsto, a to će blago uticati na inflaciju, smatraju ekonomisti. Stručnjaci misle da cena kilovata treba da bude realna, a da siromašnima treba pomoći u plaćanju.

Dok potrošači strahuju da će nove, više cene struje udarati na kućni budžet, jer će se preliti i na druge cene, ekonomisti ističu da će rast samo blago uticati na inflaciju. Stručnjaci se slažu da je cena kilovata u Srbiji među najnižima u Evropi i da je vreme da konačno bude realna, a da siromašni dobijaju pomoć prilikom plaćanja skupljih kilovata. Stručnjaci smatraju da je poskupljenje električne energije bilo neminovno, kao i da je greška što je dosada odlagano.

- Cena struje kod nas je bez sumnje stalno bila depresirana, ona će biti ispod ravnotežnog nivoa i posle ovog poskupljenja - kaže za "Novosti" ekonomista Danilo Šuković. - To je zbog toga što je država stalno niskom cenom struje vodila socijalnu politiku, umesto da cena bude realna, a da se siromašnim građanima daje socijalna pomoć, kako se to radi u ekonomski i društveno uređenim zemljama.

Šuković dodaje da je krajnje vreme da se socijalna politika odvoji od ekonomije, i da se o njoj brine država, a da cene u privredi u osnovi reguliše tržište, i da uspeh ili neuspeh preduzeća zavisi od rezultata njihovog rada, a ne od bilo čije volje.

S druge strane, sa ovakvom platežnom moći svaki izdvojen dinar više je udar na kućni budžet, smatraju u Centru potrošača Srbije.

- Mi se stalno upoređujemo sa cenama struje u regionu, hajde da se upoređujemo i sa platama i socijalnim davanjima u regionu pa na osnovu toga da vidimo koliko je stvarno struja u Srbiji jeftinija u odnosu na region - ističe Vera Vida, predsednica CEPS-a. - Država mora da naplati struju od onih koji je ne plaćaju, a ne da se trošak prebija preko leđa potrošača koji redovno izmiruju svoje obaveze.

KILOVAT 6,6 DINARA BEZ PDV

Agencija za energetiku dala je saglasnost na odluku EPS-a o ceni električne energije za domaćinstva. Prosečna cena posle poskupljenja od 3,8 odsto iznosiće 6,6 dinara za kilovat-sat, bez poreza. Agencija za energetiku ističe da je promena regulisane cene snabdevanja uglavnom posledica više cene po kojoj EPS nabavlja električnu energiju za snabdevanje domaćinstava i malih kupaca.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS