Odštampajte ovu stranicu

U kućama našli 510 radnji bez papira

17. jun 2016. 18:10:40 Pročitano 2423 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Biznismeni koji rade na crno više ne mogu da kriju svoje poslovanje po svojim ili iznajmljenim stanovima. Inspektori su u kontrolama od avgusta prošle do aprila ove godine, otkrili 510 stanova u kojima su poslovala neregistrovana preduzeća.

Ova češljanja inspektora počela su otkako je zaživeo Zakon o inspekcijskom nadzoru. Lane je, naime, u opis posla svih inspekcija zakonski ušla odredba o proveri firmi koje rade na crno u privatnim stanovima i kućama.

- Inspekcijski organi do kraja aprila ove godine otkrili su 510 stanova u kojima posluju neregistrovane firme - ističu u NALED-u. - Nakon kontrola podneto je 2.156 prijava za kažnjiva dela i 783 prekršajna naloga. Uz one koji za poslovanje koriste stambeni prostor, ukupno su otkrivene 4.744 nelegalne firme, od čega 1.429 u prva četiri meseca 2016. 

Broj novoregistrovanih subjekata nakon kontrole povećan je 15,5 odsto. Puni rezultati primene Zakona o inspekcijskom nadzoru će tek uslediti pošto se zakon u punoj meri primenjuje od 28. aprila ove godine. 

KONTROLA

Nadzor nad neregistrovanim firmama do prošle godine nije bio obaveza inspekcija, što je "štitilo" biznise u sivoj zoni od kontrole i otvaralo put nelojalnoj konkurenciji i daljem prelasku u nelegalne tokove.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS