Odštampajte ovu stranicu

Rumunija će biti nova oaza za šoping

02. jun 2015. 08:05:39 Pročitano 2334 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Vlasti u Rumuniji smanjile su stopu PDV na hranu i bezalkoholna pića za 15 procentnih poena, što bi za Srbe, pored Mađarske, bila nova šoping zona.

Odluka o obaranju PDV sa 24 na devet odsto stupila je na snagu juče, a u sklopu nastojanja vlade Rumunije da podstakne zapošljavanje i potrošnju domaćinstava.

Ova mera se odnosi na sve sektore u prehrambenoj industriji (od proizvođača do supermarketa i restorana), a analitičari predviđaju da će doneti pad cena od 12 odsto.

Na pitanje koje bi koristi ili nedostatke mogla da ima Srbija od nove mere u Rumuniji, ekonomista Milan Kovačević smatra da bi koristi mogli da imaju naši građani.

- Ukoliko hrana bude jeftinija, očekuje se da mnogi krenu put Temišvara, posebno građani iz pogranične zone, dok bi srpske firme koje izvoze hranu u Rumuniju sada mogle da očekuju veći promet u toj zemlji - pojasnio je Kovačević za „Blic“.

Građani iz Srbije i dosad su išli u šoping u Temišvar. U Rumuniji su najviše kupovali firmiranu garderobu koja je i upola jeftinija nego u Srbiji, ali i hranu, i to uglavnom suhomesnate proizvode. Cene hrane u toj zemlji su slične cenama u Srbiji, ali je pogodnost povraćaj PDV na iznos iznad 160 evra.

Vlada u Bukureštu planira da smanji PDV na ostalu robu na 20 odsto.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS