Odštampajte ovu stranicu

Narodna banka Srbije očekuje bolji standard 2016.

22. maj 2015. 08:27:10 Pročitano 2213 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ovo je godina u kojoj će se završiti pad potrošnje domaćinstava i dogodine, NBS očekuje postepen oporavak potrošnje, koja bi trebalo da da doprinese privrednom rastu. Srbija jedna od retkih zemalja koja je izbegla deflaciju i pored snažnih pritisaka koji su prusutni duže vreme, centralna banka je povećala projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda za 2015. i sada očekuje stagnaciju ekonomske aktivnosti, umesto blagog pada.

To je juče rekao Veselin Pješčić, viceguverner NBS na prezentaciji Izveštaja o inflaciji za maj, i dodao da su dezinflatorne pritiske u Srbiji ublažile monetarne mere koje je NBS preduzimala, kao i kontrolisano slabljenje dinara u drugoj polovini prošle godine.

- U Srbiji, kao i u okruženju, već duži vremenski period prisutni su snažni dezinflatorni pritisci, a inflacija se kreće ispod dozvoljenog odstupanja od cilja i relativno je stabilna - istakao je Pješčić. - Prema očekivanjima NBS, inflacija će se u granice cilja vratiti u drugoj polovini godine i tome će, pre svega, doprineti iščezavanje efekata niskih cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i rast regulisanih cena.

Na pitanje koliki bi trebalo da bude porast cene struje da bi se ostvarila projekcija inflacije NBS, on je rekao da je centralna banka uzele srednju vrednost o kojoj se ranije razgovaralo, odnosno 7,5 odsto.

- To povećanje bi trebalo da doprinese povećanju indeksa potrošačkih cena za 0,35 baznih poena - rekao je Pješčić. - Korekcija kontrolisanih cena ubrzaće povratak inflacije u granice cilja, ali će do njega svakako doći. Mere monetarne politike koje je NBS do sada preduzela trebalo bi, takođe, da obezbede povratak inflacije u granice cilja i da se ona krajem godine kreće oko četiri odsto.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS