Odštampajte ovu stranicu

I hleb uzimamo na recku!

19. maj 2015. 07:43:40 Pročitano 2103 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Socijalni status Užičana najbolje se vidi u prodavnicama, pogotovo na rafovima sa hlebom. Pojedine pekare čak su i duplo smanjile proizvodnju jer narod sve više štedi i na ovoj osnovnoj namirnici.

- Jeste da je konkurencija ojačala, ali opšta beda je razlog što prodajemo sve manje hleba. To primećujemo po stalnim mušterijama koje danas pazare po pola vekne, a u kući imaju po troje-četvoro čeljadi - priča vlasnik pekare u centru Užica.

Ne želi da mu se ime spominje jer - hleb daje na poček.

- Prodajemo na recku kao devedesetih. Onda je narod jurio jutrom u pekare jer je bila nestašica, a danas da bi kupio jeftiniju vrstu hleba. „Kono, je l’ stigao onaj od 20 dinara?“ - bar desetoro mi kaže umesto dobro jutro. Naroda nije sramota da navrati predveče da pita: “Da li je ovaj hleb što nije prodat sada jeftiniji?“ - priča pekar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sredovečnom Užičaninu na vratima pekare obraćamo se sa „gospodine“.

- Grešiš! Kad se čovek navikne na ukus prekjučerašnjeg hleba, on nije gospodin - odgovara potišteno. 

Predstavlja se kao Gojko Žunić, kao da je čekao ovu priliku da se pošteno izjada. 

- Hlebom sam hranio i svinje! Sada vekna jedva da izdrži tri obroka. Za večerom, ako ostane, kao kokoši pokljucamo sve do zadnje mrvice. Trideset dana puta 45 dinara - to je bezmalo deseti deo penzije - jada se on.  

Novka Milić (46) priznaje da sama peče hleb! 

- Uveče zamesim pogaču, jutrom ispečem - kaže ona.

U gradu sa 5.300 nezaposlenih i 20.000 penzionera sa primanjima od 25.000 dinara meso je luksuz. 

- Ko je kupovao deset ćevapa sada uzima pet, pet šnicli svelo se na dve. Ljudi pazare samo ono što im je dovoljno za ručak - priča Vidan Manojlović, mesar.  

- Na čemu štedim? Na svemu! Još je i dobro ovako! Ne daj bože samo da se čovek razboli! Prazna creva možeš prevariti, ali bolesno telo i državu ne možeš - zbori majstor Janko Gudurić.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS