Odštampajte ovu stranicu

Tri strane avio-kompanije bez dozvole, opet zapelo oko čartera

24. april 2015. 09:13:53 Pročitano 2435 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Direktorat civilnog vazduhoplovstva izdao je dozvole za čarter letove u ovoj letnjoj sezoni "Turkiš erlajnsu", "Tunis eru" i "Egian ervejzu". Odbijeni su, međutim, turski "Fribrd" i "Korendon" kao i egipatski "Nesma erlajn" jer resorno ministarstvo nije dalo "zeleno svetlo". To je izazvalo gnev pojedinih tur-operatera, koji upravo sa ovim stranim avio-kompanijama imaju ugovore za prevoz turista. I kao svake godine, najveći problem je sa turskim avio-prevoznicima, koji će ponovo podneti zahteve Direktoratu.

- Ministarstvo saobraćaja deli zabrinutost turističkih agencija oko čarter letova za Tursku i Egipat, ali njihov gnev treba da bude upućen prema onima sa kojima su zaključili ugovore o prevozu putnika, a koji nisu obezbedili uslove za to - navodi Zoran Ilić, pomoćnik ministra saobraćaja. - "Er Srbija" je saopštila da poseduje potrebne kapacitete. Ministarstvo je uvereno u tačnost tih navoda, jer zna sa kakvom flotom raspolaže. Srbija nema aneksirane bilateralne sporazuma sa Turskom i Egiptom, koji se tiču čarter prevoza. Ministarstvo je preporučilo Direktoratu i nacionalnoj avio-kompaniji da u skladu sa dobrim manirima stupe u kontakt i pregovore sa drugom stranom kako bi eventualna nerazumevanja bila razrešena na način kako se to radi u modernoj praksi.

Ilić navodi da su inostrane avio-kompanije morale Direktoratu blagovremeno da podnesu zahteve za obavljanje čarter saobraćaja, da su to učinile, ali da su ti zahtevi bili nepotpuni, zbog čega ih Direktorat nije ni tretirao do trenutka dok dokumentacija nije bila kompletna.

- Pomoćnik ministra saobraćaja, Zoran Ilić, ne poznaje osnovne normative iz svog delokruga rada - navode u turističkoj agenciji "1 A Travel". - Jer, na osnovu pravilnika o izdavanju dozvola, između inostrane avio-kompanije i domaćih turističkih agencija mora da postoji ugovor, jer bez toga stranom avio-prevozniku Direktorat civilnog vazduhoplovstva neće izdati dozvolu za letove. Tur-operateri bi rado sklapali ugovore sa "Er Srbijom". Ali, naš nacionalni avio-prevoznik ima avione sa najviše 144 mesta, a nama su na osnovu rezervacija aranžmana potrebne letelice kapaciteta od 180 do 215 mesta.

U Direktoratu civilnog vazduhoplovstva održan je sastanak sa predstavnicima vazduhoplovnih vlasti Turske, povodom nastalih problema. Turska strana je saglasna da avio-prevozioci iz Turske, zainteresovani za neredovni avio-saobraćaj sa Srbijom, preispitaju svoje do sada ponuđene kapacitete i ponove zahtev Direktoratu na razmatranje.

DA SE RANIJE DOGOVORE

Na sastanku vazduhoplovnih vlasti Srbije i Turske dogovoreno je da ubuduće avio-prevozioci iz Srbije i Turske, pred početak svake sezone letenja, međusobno razmene informacije o kapacitetima za čarter saobraćaj. Dakle, same treba da postignu dogovor u skladu sa sopstvenim interesima i potrebama tržišta.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS