Odštampajte ovu stranicu

Badava se žale distribuciji na račune

19. januar 2014. 08:20:18 Pročitano 3140 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Da li je moja tročlana porodica u stanu od 50 kvadrata koji ima centralno grejanje mogla da izgori skoro 1.000 kilovata, pitala je u petak Bojana Stoimirović iz Pančeva. - Možda smo toliko i potrošili, ali je interesantno kako nam je potrošnja noću, kada palim i veš mašinu i kuvam, gotovo minimalna. Sada svako mora da proverava svoje brojilo, da bude stručnjak i kontroliše te kilovate. Primetila sam da noćna i jeftinija struja nikada ne počinje tačno u 12 sati. Uvek kasni pet do deset minuta. Da li tu uzmu koji skuplji kilovat?

 

Ovakve i hiljade drugih problema svakodnevno slušaju zaposleni u lokalnim distribucijama. U „Elektroprivredi Srbije“, s druge strane, ponavljaju da su na računima samo kilovati koje su isporučili kupcima.

- Uzrok povećanih računa je povećana potrošnja - tvrde u EPS. - Kupcima nećemo naplatiti nijedan kilovat-sat koji nije isporučen, ali je činjenica da je u decembru u Srbiji isporučeno čak za četvrtinu više energije nego u novembru 2013. Povećanje potrošnje u decembru mora da se odrazi na iznos računa kod kupaca koji su doprineli većoj potrošnji. Iako su decembar i ova zima topliji nego što se očekuje za zimski period, podaci Hidrometeorološkog zavoda ukazuju da je izmerena srednja mesečna temperatura u Beogradu u novembru bila 9,8 stepeni Celzijusa, dok je decembar bio hladniji i izmerena su tri stepena Celzijusa.

Ova objašnjenja iz EPS, međutim, slaba su uteha za mnogobrojne potrošače koji ovih dana širom Srbije čekaju pred šalterima distribucija.

Vera Vida, predsednica Centra za potrošače CEPS, za „Novosti“, kaže da nije prvi put da se potrošači u januaru mesecu hvataju za glavu zbog računa, koji su im ispostavljeni od strane „Elektrodistribucije“ ili pak sada „Eps snabdevanja“.

- Pitanje je kako se to baš uvek dešava samo u januaru mesecu, a ne na primer u julu, kada je takođe velika potrošnja električne energije zbog uključivanja klima-uređaja - kaže Vida. - Razlog za takvu situaciju je, što oni koji čitaju potrošnju električne energije očitaju kasnije, a kako je rekao i sam direktor EPS-a „malo je potrebno preći iz niže u višu zonu potrošnje“. Oni i te kako dobro znaju da tri dana kasnijeg očitavanja kilovata automatski znači i veću potrošnju za taj mesec. Očitavanje je uvek prvog u mesecu, a ako se za novembar očitava prvog decembra, onda je normalno da se za decembar očitava prvog januara. Mi ne možemo da pozovemo potrošače da ne plaćaju struju, ali ćemo uputiti dopis sa zahtevom da se potrošnja za decembar ne očitava petog ili šestog januara, već prvog kao i svakog drugog meseca.

NEMA DUŽEG PERIODA OBRAČUNA

Ministarstvo energetike zatražilo je od Elektroprivrede Srbije da ubuduće ne povećava obračunski period.

- Duži period obračuna električne energije, pa samim tim i više kilovata povećalo je račune prema podacima EPS. Brojila su čitana na 33 dana, mada postoje i primeri gde je broj kilovata meren i 8. januara. Poštujemo odluku „EPS snabdevanja“ ali tražićemo da se broj dana obračuna više ne povećava - naglašavaju u Ministarstvu energetike.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS