Odštampajte ovu stranicu

Beograd 159. na listi najskupljih gradova sveta

15. januar 2014. 07:19:49 Pročitano 2446 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

London je najskuplji grad za život na svetu, a među prvih 50 ne nalazi se ni Beograd ni bilo koji od gradova u okruženju. U regionu je najskuplja Ljubljana, pa Zagreb, dok je Beograd zauzeo 159. mesto na planeti, treće u okruženju, pokazuju podaci portala Expatistan, koji upoređuje cene života u svetskim metropolama.

 

Poređenjem cena hrane, garderobe, prevoza, iznajmljivanja stana, režija, zabave i najrazličitijih usluga, moglo bi da se zaključi da Beograd i nije toliko skup za život koliko nam se čini jer je na spisku od 200 gradova zauzeo 159. mesto. Ipak, kada se visina troškova u pojedinim gradovima uporedi sa prosečnom zaradom, dolazi se do zaključka da to baš i nije tako.

Prosečna plata u Srbiji iznosi 383 evra, dok u Zagrebu, u kome je prema ovom istraživanju život 15 odsto skuplji nego u srpskoj prestonici, plata iznosi 722 evra mesečno. Troškovi ishrane, stanovanja, prevoza i zabave u Ljubljani su oko 40 odsto skuplji nego u Beogradu.

Prema podacima ovog portala, troškovi života u Srbiji su za oko osam odsto viši od onih u Sarajevu, a 19 odsto viši nego u Albaniji. Život u Beogradu je čak za jednu četvrtinu skuplji od života u Makedoniji, dok podaci za Podgoricu nisu objavljeni.

Tvrdnje udruženja potrošača i tekstilaca da su odeća i obuća skuplji u Srbiji nego u evropskim i svetskim metropolama potvrdilo je i ovo istraživanje. Tako haljina koja u Srbiji košta 34 evra, u Njujorku košta četiri evra manje, dok je u Barseloni za nju potrebno izdvojiti 24 evra, a u Rimu jedva 10 evra.

- U zemljama EU mogu se kupiti mnogi proizvodi po povoljnijim cenama nego u Srbiji, tako u Beču patike koštaju 80 evra, a iste takve u Beogradu 110, što je posledica monopola na našem tržištu - kaže Vera Vida, predsednica Centra za zaštitu potrošača.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS