Odštampajte ovu stranicu

Poskupela sva peciva

10. januar 2014. 08:33:12 Pročitano 3697 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Pekarski proizvodi, izuzev narodnog hleba, skuplji su za oko pet odsto, zbog novog PDV-a i skoka cena pšenice, brašna i goriva.

- Najvažnije je da je cena hleba „sava“ 46 dinara, što je garantovano Uredbom Vlade. Ova uredba ističe krajem januara, ali očekujemo da se produži još šest meseci. Ostale cene prepuštene su tržištu. U poslednja tri meseca cena pšenice skočila je sa 16 na 21 dinar, pa je poskupelo i brašno - kaže za „Blic“ Zoran Pralica, predsednik Unije pekara.

 

Na veću cenu kifle uticalo je i poskupljenje goriva.

- Skuplji transport može da optereti cenu vekne hleba i za osam dinara. Vlada je povećala i stopu PDV-a sa osam na 10 odsto, ne samo za pekarske proizvode, nego i za sirovine koje se koriste kao dodaci - objašnjava pekar Ranko Pribićević.

Zato su cene u pekarama za oko pet procenata više.

- Kifla je 20 ili 25 dinara. Ne može da bude ni 21, ni 19 dinara, jer u opticaju nema dovoljno kovanog novca, pa pekari zaokružuju - objašnjava Pralica.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS