Odštampajte ovu stranicu

Svakodnevna poskupljenja hrane

20. novembar 2013. 07:26:55 Pročitano 3111 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Poskupljenja nas ne zaobilaze. U trgovine su stigli novi cenovnici za pojedine vrste mleka, sireva, namaza, pašteta, žestokih pića, kućne hemije, kozmetike "teži" za dva do sedam odsto. Već početkom sledećeg meseca najavljuju se rast cena pojedinih prerađevina, vina, pelena...

 

Po sistemu takozvanih "puzajućih" poskupljenja, "malo pomalo", porasle su cene za mnoge proizvode. Pakovanje "vajkrema" od 250 grama poskupelo je za šest dinara i sada staje 166 dinara, dok je maslac iz "Mlekoprodukta" iste gramature sa 242 "skočio" na 253 dinara. Viski "džoni voker" više ne košta 1.258, već 1.429 dinara, dok je "JB" sa 1.370 poskupeo na 1.499 dinara. "Viljamovka" od 0,7 litara skuplja je za 7,6 odsto i sa 964 "otišla" je na 1.038 dinara.

- Mleko "femili" sa surutkom od litar i po, skuplje je za osam dinara i staje 140 dinara, dok namaz "sirko" od 100 grama sada košta 58 dinara - kažu u jednom beogradskom supermarketu. - Pet dinara više potrebno je i za pakovanje mladog sira od 125 grama i nova cena mu je 125 dinara.

- S obzirom na smanjenje prometa u trgovinama, cene rastu "malo pomalo" i ne u svim grupama proizvoda i usluga istovremeno - kaže za "Novosti" ekonomista Vladana Hamović. -Utisak je da sve to ide više u korist održanja stabilnosti inflacije u poslednjih nekoliko meseci unazad, nego što se brine o kupovnoj moći stanovništva. Jer ne treba zaboraviti da je međugodišnja inflacija u oktobru iznosila 2,2 odsto, ali u prva tri meseca ove godine bila je između 11,2 i 12,8 odsto i to se ne može zanemariti u krajnjem ishodu rasta cena na kraju ove godine.

Najveće poskupljenje od 25 odsto stiglo je iz "Neoplante" i to za pojedine vrste gotovih jela. Pasulj sa dimljenom slaninom od 400 grama poskupeo je za 40 dinara i sada staje 198 dinara. Cena goveđem gulašu je sa 293 povećana na 368, dok su paštete "patelina" skuplje za 10 do 12 dinara i koštaju od 64 do 76 dinara.

INFLACIJA ZAUSTAVLJENA, NBS OČEKUJE DA BUDE ISPOD ČETIRI ODSTO

CENE su se umirile. Prošlog meseca inflacija se našla na nivou od 2,2 odsto. Očekivanja Narodne banke Srbije su da će ona u naredna dva meseca biti u blagom porastu, ka zacrtanom cilju od četiri plus minus 1,5 odsto i da će do kraja godine naći u granicama dozvoljenog odstupanja, ali ispod četiri odsto. To je prvi put u poslednjih pet godina da je tačno projektovana inflacija.

- U drugoj polovini 2013. godine ispunile su se najave centralne banke da će inflacija biti u granicama cilja, kao i da će oporavak ekonomske aktivnosti biti praćen smanjenjem spoljne neravnoteže. Međugodišnja inflacija u septembru je iznosila 4,9 odsto, čime se vratila u granice dozvoljenog odstupanja od cilja - rekla je Jorgovanka Tabaković, guverner NBS. Rast cena u oktobru je smanjen na 2,2 odsto. Tako se inflacija privremeno našla ispod donje granice cilja, ali će mere monetarne politke, u narednom periodu, biti usmerene na njeno zadržavanje u planiranim granicama za ovu godinu.

- Inflaciona očekivanja, kako je istakla guverner centralne banke, privrede i građana za narednih godinu dana znatno su niža. Zbog povoljnijih trendova u spoljnotrgovinskoj razmeni, deficit tekućeg računa više je nego prepolovljen u odnosu na prethodnu godinu i spoljna neravnoteža se smanjuje i brže od očekivanja. To govori o tome da je tim NBS dobro procenio prirodu inflatornih pritisaka i pravilno odmerio i preduzeo mere koje su obezbedile održavanje cenovne i finansijske stabilnosti, vodeći pri tome računa da se ne naruši započeti ekonomski oporavak.

Guverner NBS očekuje da će istrajnost centralne banke u održavanju niske inflacije biti "trajno usidrena" na nivou cilja koji je do kraja 2016. godine utvrđen na četiri odsto. (S. M.)

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS