Odštampajte ovu stranicu

SAOPŠTENJE POVODOM PRILOGA ''DA LI NAS I POTROŠAČKE ORGANIZACIJE OBMANJUJU?'' EMITOVANOM U POTROŠAČKOM SAVETNIKU

14. novembar 2012. 01:00:00 Pročitano 4153 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
DA LI NAS I POTROŠAČKE ORGANIZACIJE OBMANJUJU?

Povodom priloga ''Da li nas i potrošačke organizacije obmanjuju?'' emitovanom na RTS u subotu 10. novembra 2012. u emisiji Potrošački savetnik, CEPS želi da ukaže na flagrantnu zloupotrebu javnog servisa od strane autora emisije Nenada Bumbića koji je pokušao da montiranim prilogom naruši ugled CEPS-a, zbog odbijanja saradnje.

Smatramo da je prilog neprofesionalan, pun neistinitih tvrdnji i insinuacija i svesno kreiran sa zlom namerom da nanese štetu CEPS-u i Veri Vidi, predsednici CEPS-a. Ta zla namera se najbolje vidi u mailu koji je prikazan u nastavku teksta.

Naime, pre godinu dana, CEPS nije pristao na saradnju sa Nenadom Bumbićem jer predlog saradnje koji smo dobili nismo mogli da prihvatimo. Zbog ove činjenice, dotični očigledno nije postigao onakav poslovni uspeh kakav je očekivao, u čemu vidimo motiv za ovakav napad na CEPS. To gospodin i sam priznaje u mailu koji je nam je poslao uoči emitovanja priloga.

U mailu Bumbić kaže da se nada da saradnju nećemo opet odbiti, kao što smo ih odbili u trenutku kada smo, kako smatra Bumbić, verovali da će nama televizija dati da radimo emisiju i priloge. Takav naš stav je kako tvrdi Bumbić, naneo štetu njemu, potrošačima a veruje i CEPS-u.

Javno pitamo Nenada Bumbića da li on nas ucenjuje novim propagandnim prilogom protiv CEPS ako opet budemo odbili da učestvujemo u nekoj novoj njegovoj biznis ideji?

Javno pitamo i uredništvo RTS-a da li će dozvoliti da Nenad Bumbić nastavi da zloupotrebljava javni servis na ovakav način i nanosi štetu potrošačkim organizacijama i pojedincima zato što su odbili da sarađuju sa njim?

CEPS će prilog ''Da li nas i potrošačke organizacije obmanjuju?'' iz Potrošačkog savetnika postaviti na svoj sajt (www.ceps.rs) zajedno sa e-mailom autora priloga Nenada Bumbića u kojem nam implicitno preti, kako bi sva zainteresovana javnost mogla lično da se uveri o kakvim je namerema reč.

Za više informacija možete se obratiti Veri Vidi na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

U Beogradu 13.11.2012.

CENTAR POTROŠAČA SRBIJE

 

DODATAK:

ZAŠTO SMATRAMO DA JE EMITOVANI PRILOG NEPROFESIONALAN I ZLONAMERAN?

Naziv priloga je ''Da li nas i potrošačke organizacije obmanjuju?'', a u prilogu autor pominje jedino CEPS i njegovu predsednicu.

Tema priloga je navodno, pitanje da li potrošače obmanjuju i potrošačke organizacije, a u prilogu se bavi isključivo prijemom potrošača u kancelariji CEPS-a, a činjenica da CEPS ne prima građane u kancelariju do daljnjeg usled nedostatka sredstava, iako još uvek pružamo uslugu savetovanja potrošača preko telefona i e-maila, autor naziva obmanom. Tako se cela tema priloga sa pompeznim nazivom ''Da li potrošače obmanjuju i potrošačke organizacije?'' svela na pitanje da li CEPS prima potrošače u svoju kancelariju ili ne!

U svom prilogu autor emituje i razgovor sa jednim bračnim parom i jednim pojedincem potrošačem koji kao treba da posvedoči kako CEPS obmanjuje potrošače. U prvom razgovoru bračni par priča kako im je CEPS pružio uslugu savetovanja ali im usluga nije pomogla da reše problem koji su imali, dok u drugom razgovoru potrošač kaže da mu niko nije odgovorio 15 dana na upit. Ni jedan od ova dva slučaja se ne odnosi na ono što Nenad Bumbić pokušava da prikaže ovim prilogom: da CEPS obmanjuje građane tvrdnjom da prima potrošače u kancelariju dva puta nedeljno.

Da je zaista imao iskrene namere kako tvrdi, Nenad Bumbić je mogao lako da se informiše i kod nadležnog Ministarstva i kod EU projekta ''Podrška zaštiti potrošača u Srbiji'' koji Ministarstvu pružaju stručnu podršku u reformi sistema zaštite potrošača, da od ukupnog broja Savetovališta u Srbiji koje projektno finansira Ministarstvo, CEPS sam primi i obradi 66% ukupnog broja prijava potrošača u Srbiji odnosno preko 6000 prijava godišnje. Drugim rečima, sve druge organizacije zajedno primaju i obrađuju preostalih 33% prijava potrošača u Srbiji. S tim u vezi, Nenad Bumbić je izabrao potpuno pogrešnu organizaciju i temu za svoj rad.

Da je zaista imao iskrene namere kako tvrdi, Nenad Bumbić ne bi prilog završio konstatacijom da će CEPS ponovo biti među organizacijama koje će dobiti sredstva za finansiranje Savetovališta, već bi pitao po kom kriterijumu Ministarstvo raspodeljuje sredstva i da li je ikada radilo analizu efekata rada Savetovališta što bi i CEPS takođe voleo da vidi. Ovako, Nenad Bumbić jasno pokazuje da je njegov prilog obračun sa CEPS-om iz gorepomenutih razloga, a ne prilog o organizacijama potrošača kako je on to pokušao da predstavi.

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS