Odštampajte ovu stranicu

U srpskim prodavnicama 40 odsto falsifikovanog meda

25. maj 2021. 13:05:33 Pročitano 1173 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Najveća do sada sprovedena akcija otkrivanja lažnog meda u Srbiji pokazuje da je 40 odsto tog proizvoda na domaćem tržištu falsifikat, izjavio je predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović.

Akciju sprovode MUP i Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede.

On je u izjavi za RTS datoj na Svetski dan pčela rekao kako su analize pokazale da firma „Hani med” falsifikuje med, jer iako su njeni proizvodi do sada prolazili sve provere, zahvaljujući novoj tehnologiji koja se primenjuje na Hemijskom fakultetu, dokazalo se da je taj med falsifikat.

„Naloženo je firmi 'Hani med' da sve količine povuče sa tržišta, što nije urađeno. Njihov med se nalazi i dalje u svim trgovinama. Procenili su da je rizik od kazne manji od profita”, naveo je Živadinović.

On je dodao da problem predstavlja i pekarski med, koji je nastao pregrevanjem meda, pa je pogodan za upotrebu u pekarskoj industriji, ali se prodaje kao regularan med, jer se u deklaraciji ne navode njegova izmenjena svojstva.

Živadinović naglašava da Srbije nema zakon kao EU po kome bi kažnjavala one koji se bave falsifikovanjem hrane, preneo je Tanjug.

Naveo je primer Holandije, gde se falsifikatorima zatvara firma na dve godine bez mogućnosti da je otvore na članove porodice, pa zato nikome ne pada na pamet da se time bavi.

Živadinović je napomenuo da pčelare proizvodnja bagremovog meda košta 800 dinara po kilogramu, a one koji falsifikuju svega 100 dinara, tako da oni svesno falsifikuju, jer ostvaruju veću zaradu.

On je upozorio potrošače da ako je otkupna cena bagremovog meda 800 dinara, ne može toliko da košta i u trgovini, već 1.200 i 1.300 dinara, i skrenuo pažnju da u tom slučaju nešto nije u redu s tim proizvodom.

Izvor: politika.rs

Neda Dimitrijević

Najnovije od Neda Dimitrijević