Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Fiskalne kase od sledeće godine obavezne za čitav niz delatnosti - evo koje

08. april 2021. 13:15:10 Pročitano 872 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Fiskalni račun, i to preko elektronskog fiskalnog uređaja, od 1. januara 2022. godine će morati da izdaju i frizeri, kozmetičari, razni majstori i zanatlije - moleri, električari, obućari, pogrebnici, većina preduzetnika-paušalaca, ali i kockarnice, kladionice, muzeji, galerije, svi koji se bave sportskim, zabavnim i rekreativnim delatnostima i brojne druge delatnosti koje su trenutno oslobođene ove obaveze.

Kako piše "Blic", nova onlajn fiskalizacija predviđena je zakonom koji je usvojen u decembru 2020. godine, a njime se propisuje obaveza korišćenja elektronskih fiskalnih uređaja upravo od 2022. godine.

Ko ne mora da ima fiskalnu kasu

Prema novoj uredbi, od januara će bez onlajn fiskalnih kasa moći da rade taksisti, advokati, veterinarske delatnosti, javni poštanski servis, telekomunikacije, dobar deo finansijskih usluga, obrazovanje, ali bez dela pod šifrom 85.5 koje podrazumeva ostalo obrazovanje - među kojima je i učenje jezika, obuka za rad na računaru, za šta će biti potrebne fiskalne kase.

Oslobođeni su i sektori poput socijalne zaštite sa i bez smeštaja, verske organizacije...

Novine u zakonu

Među većim novinama poreski stručnjaci ističu to što će se ubuduće evidentirati ostvaren promet, ali i primljeni avansi, što dosad nije bio slučaj. Novina je da će biti evidentirana i prodaja preko automata koji prodaju sokove i kafe, a isto važi i samouslužne perionice automobila.

Uredba predviđa da se sve delatnosti iz Zakona o komunalnim delatnostima (poput snabdevanja vodom za piće, gradskom i prigradskog prevoza) izuzmu od evidentiranja prometa preko fiskanih kasa, osim pružanja usluga na pijacama, što je i do sada važilo. Ranije su bili oslobođeni svi pijačni prodavci, a sada će to biti prodavci na tezgama koji prodaju sopstvene proizvode, ali ne i preprodavci.

Od sada će izuzetak biti i delatnosti upravljanja grobljima i sahranjivanje, kao i pogrebne delatnosti, za šta će od januara biti neophodna fiskalna kasa.

Država subvencioniše nove uređaje

Vlada je usvojila i uredbu koja propisuje uslove koje moraju da ispune budući elektronski fiskalni uređaji. U propisu se kaže da je to hardversko ili softversko rešenje koje se sastoji od jednog procesora fiskalnih računa i jednog ili više elektronskih sistema za izdavanje računa. Svi moraju da budu odobreni od Poreske uprave.

Ovi uređaji primaju, evidentiraju, analiziraju i čuvaju podatke o svakoj transakciji. Obračunavaju iznos poreza, pripremaju fiskalne podatke i prenose ih u Sistem za upravljanje fiskalizacijom, sastavljaju račun i izdaju ga kupcu.

"Izuzetno, ukoliko se podaci o izdatim fiskalnim računima ne mogu dostaviti u realnom vremenu, usled prekida internet veze ili ona nije dostupna na mestu prometa, predviđena je obaveza čuvanja podataka u internoj memoriji elektronskog fiskalnog uređaja do momenta prenosa podataka Poreskoj upravi", saopštilo je ranije Ministarstvo finansija.

Privrednici bi trebalo da imaju veći izbor uređaja koji će moći da koriste i to će u startu biti dodatni trošak za privredu, ali je Ministarstvo finansija najavilo mogućnost da delimično subvencioniše njihovu nabavku.

Takođe, više neće biti papirnih evidencija i štampanja izveštaja, što je bilo i finansijsko i administrativno opterećenje.

Izvor: 021.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiParadajz sa ukusom hemije Na vrh strane