Odštampajte ovu stranicu

Građani struju plaćaju i kada je ne troše

20. avgust 2020. 12:37:09 Pročitano 1616 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kupac svakog meseca plaća tarife „trošak garantovanog snabdevača” i „obračunsku snagu”, bez obzira na to da li je na mernom mestu bilo potrošnje električne energije ili ne, kažu u EPS-u.

Cena kilovata električne energije koju domaćinstva plaćaju „Elektroprivredi Srbije” (po zonama crvena, plava, zelena), iako dostupni na sajtu ovog javnog preduzeća, enigma su za većinu potrošača. Račun koji dobijaju svakog meseca i na kome osim brojki imaju i dijagram potrošnje struje po mesecima,a takođe im nije najjasniji jer, kako kažu, mesečno moraju da plate od 600 do 1.000 dinara, a da sijalicu nisu upalili.

Samo jedan od mnogobrojnih komentara na sajtu „Politike” upravo je na tu temu. Naime, čitalac pita koliku cenu kilovata plaća ukoliko dva puta godišnje ode u rodno selo da roditeljima upali sveće. Ostane tamo, kako navodi, dva dana, upali sijalicu da legne u krevet i napuni mobilni telefon.

Kaže da to plaća svakog meseca 980 dinara sa TV taksom i objašnjava da je pokušavao toga da se oslobodi, ali nije uspeo jer se brojilo vodi na suprugu, pa su mu rekli da to nije moguće budući da se radu o njenoj imovini, iako su 40 godina u braku. Pa ovaj čitalac pita koliko je takvih slučajeva u Srbiji i šta on zapravo plaća.

Čitaoce zanima i da li je praksa evropskih zemalja da se struja plaća i kada je stanje na računu nula kilovata. Žale se potrošači i kažu da im je dosta i „tamnog vilajeta”, odnosno naplate obračunske snage za 3,5 miliona brojila u Srbiji.

Upitani kako je moguće da se struja plaća i kada se ne troši, u EPS za „Politiku” odgovaraju da su sve stavke na računu za električnu energiju, uključujući „trošak javnog snabdevača” i „obračunsku snagu”, u skladu sa Zakonom o energetici i drugim zakonima i sve stavke je odredilo regulatorno telo – Agencija za energetiku AERS.

Kupac svakog meseca plaća tarife „trošak garantovanog snabdevača” i „obračunsku snagu”, bez obzira na to da li je na mernom mestu bilo potrošnje električne energije ili ne. To je određeno metodologijom za određivanje cene električne energije za garantovano snabdevanje. Na pomenute stavke obračunava se i akciza i PDV i taksa za javni medijski servis, a za neizmirenje obaveza obračunava se zatezna kamata.

– Trošak garantovanog snabdevača je naknada za tarifni element „mesto isporuke”. Obračunska snaga označava maksimalnu aktivnu snagu koja se obračunava za svaki mesec, prema odobrenoj snazi. To je maksimalna snaga električne energije koju kupac u svakom trenutku može da iskoristi za pokretanje električnih uređaja. Taj rezervisani kapacitet je kupcu stalno na raspolaganju, na osnovu priključka na mrežu – objašnjavaju u EPS-u.

Naknada „obračunska snaga” zavisi od odobrene snage, odnosno snage koju je kupac tražio i ugovorio, a elektrodistribucija odobrila kao najveću jednovremenu snagu uključenih uređaja u stanu ili kući. Ona je određena i osiguračima u domaćinstvu.

Na primer, domaćinstva s trofaznim priključkom koja imaju maksimalnu odobrenu snagu 17,25 kilovata istovremeno mogu da koriste i bojler, peglu, grejalicu, frižider, rernu, više ringli, mašinu za veš, mašinu za sudove i sijalice. Jedan kilovat obračunske snage plaća se 50,443 dinara i stavka „obračunska snaga” za ovu odobrenu snagu iznosi 17,25. Kada se pomnoži s 50,443 to iznosi 870,141 dinar.

U EPS-u ukazuju da slične stavke postoje i na računima za električnu energiju elektroprivreda u regionu, u Crnoj Gori, Hrvatskoj, kao i Bosni i Hercegovini, i da su takođe dostupni na sajtu svakog od ovih preduzeća.

Izvor: politika.rs

Neda Dimitrijević

Najnovije od Neda Dimitrijević