Odštampajte ovu stranicu

GRCI OTVARAJU GRANICE: Država traži hotele kojima će plaćati za boravak zaraženih turista

12. jun 2020. 10:21:23 Pročitano 862 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Grčko Ministarstvo turizma saopštilo je danas da će isplatiti nadoknadu hotelima koji se koriste u svrhe izolacije od Kovid-19, istovremeno pozivajući zainteresovane hotelijere da iskažu interes za program preko njihove veb stranice.

Tačnije, s obzirom na predstojeću turističku sezonu, Grčka će se za turiste otvoriti u ponedeljak.

Ministarstvo je saopštilo da će vlasnicima hotela plaćati 30 evra dnevno (uključujući hranu) za sobe koje se koriste kao privremeni karantin i smeštajne jedinice za pozitivne na Kovid-19 i 10 evra dnevno za sobe koje ostanu prazne, preneo je grčki portal GTP.

Ministarstvo je, kako se izveštava, izdvojilo ukupno 3,5 miliona evra za program koji je deo vladine strategije "Pokretanje turizma" i koji ima za cilj osiguravanje bezbednosti za posetioce, hotelske profesionalce i destinacije.

Prednost će biti data turističkim smeštajnim objektima kao što su hoteli i namešteni apartmani ili sobe, koji imaju na raspolaganju usluge ishrane, a poželjano je imati i pristup za invalide.

Prema saopštenju Ministarstva, u odabranim objektima isključivo će biti smešteni zaraženi korona virusom i njihove porodice ili osobe koje su u pratnji.

Pored toga, restoranima ili prehrambenim uslugama u ovim jedinicama biće dozvljeno da pružaju usluge samo zaraženima od Kovid-19 i članovima njihovih porodica ili ljudima u pratnji.

Od hotelskog osoblja zahteva se da se pridržava svih zdravstvenih propisa i mera predostrožnosti.

Hrana će se služiti na posebnim poslužavnicima postavljenim ispred vrata svake sobe, a rad bazena je zabranjen.

Portal podseća da je prošle nedelje Grčka saopštila da će pokriti troškove lecenja za turiste koji tokom posete budu pozitivni na Kovid-19.

Izvor: zastitapotrosaca.rs

Neda Spasić

Najnovije od Neda Spasić