Odštampajte ovu stranicu

Evropska komisija potvrdila pravo putnika na povraćaj novca

19. maj 2020. 10:46:02 Pročitano 1287 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Čak 12 država članica EU tražilo da se ukinu ova prava putnika u slučaju otkazivanja putovanja tokom pandemije.

U ovoj krizi je važno sačuvati poverenje putnika, a oporavak turizma ne može se očekivati bez njihove sigurnosti u prava koja im garantuje Evropska unija, izjavila je Biljana Borzan iz Odeljenja za zaštitu potrošača EU. Ona je, kako kaže, zadovoljna najnovijom odlukom Evropske komisije da zaštiti putnike i njihova prava i obezbedi im povraćaj novca za putovanja koja su otkazana tokom pandemije virusa korona. Borzanova kaže da je čak 12 država članica tražilo da se ukinu prava na povraćaj novca u slučaju otkazivanja leta zbog virusa korona. Oni smatraju da se kriza avio-prevoznika nikako ne sme lomiti preko leđa građana

– Mi tražimo uspostavljanje posebnog fonda za turizam u okviru novog budžeta EU koji bi trebalo da nadoknadi gubitke turističkih operatera i pomogne obnavljanju sektora. Međutim, da bi do vraćanja turista uopšte došlo, važno je da im obezbedimo uslove u kojima bez ikakvog straha mogu da kupuju karte znajući da im EU garantuje da će im u slučaju nove krize novac biti vraćen – objasnila je Borzanova. Inače, procenjuje se da je oko 87 odsto letova u EU otkazano zbog virusa korona. Evropski zakon o pravima putnika u vazdušnom saobraćaju predviđa i ovakve situacije i iako se neka od prava mogu suspendovati, pravo na vraćanje novca u slučaju otkazivanja letova je i dalje na snazi. Borzanova ističe da su neke avio-kompanije od samog početka krize odbijale da građanima vrate novac. Evropski potrošački centri su zabeležili i povećan broj žalbi potrošača, za trećinu u odnosu na prošlu godinu.

– Čak 44 odsto ovih pitanja je u vezi s pravima putnika u vazdušnom saobraćaju. Procena je da su avio-kompanije u ovom trenutku dužne putnicima 32,3 milijarde evra koje bi trebalo da im refundiraju – objašnjava Biljana Borzan. Evropska komisija je u najnovijim preporukama za saobraćaj i turizam bez obzira na velike pritiske potvrdila pravo putnika na povraćaj novca u slučaju otkazanog putovanja. Borzanova smatra da su i građani u velikim finansijskim problemima, da mnogi ostaju bez posla i da je potpuno neprihvatljivo da se problemi velikih avio-kompanija rešavaju preko putnika.

U Srbiji je do kraja sezone uplaćeno oko 240.000 aranžmana, a mnogi od njih od početka godine nisu realizovani, niti ima izgleda da će narednih meseci biti iskorišćeni. Budući da su agencije većinu novca uplatile inostranim partnerima, a zbog ove krize imaju problem i s tekućom likvidnošću, država je donela uredbu po kojoj se nerealizovana putovanja menjaju vrednosnim vaučerima koje putnici mogu da iskoriste do kraja sledeće godine. Ukoliko ni do tada ne odu na put, onda imaju pravo na povraćaj novca. Prema važećim propisima u Srbiji, a dosta toga je u korist putnika doneo i novi Zakon o turizmu, postoji osnov da se novac vrati onima koji to žele, ali okolnosti su, kažu u agencijama, takve da je nemoguće svima vratiti novac. Među prvim zemljama koje su van snage stavile sve direktive EU po pitanju paket-aranžmana i zaštite potrošača bila je Nemačka, koja je donela takođe uredbu kojom se reguliše pitanje izdavanja vaučera za nerealizovana putovanja. Ovakvu odluku su doneli jer bi u suprotnom morali da isplate 4,5 milijardi evra putnicima, što je potpuno neizvodljivo. Vaučeri će se i tamo koristiti do kraja sledeće godine, a ukoliko ih neko od putnika ni do tada ne iskoristi, imaće mogućnost da traži povraćaj novca.

Inače, vaučeri će, kako je tada navedeno, u Nemačkoj biti dvostruko osigurani – osiguranjem od insolventnosti, dok će država dodatno reosigurati postojeće osiguranje. Slična rešenja predložile su i Grčka, Hrvatska, kao i još nekoliko turističkih zemalja, objašnjavajući da su novac od aranžmana iskoristili za pripremu sezone. Još nije saopšteno da li će ove zemlje sada morati da suspenduju odluke i povinuju se pravilima koje je postavila Evropska komisija, a koje idu u korist isključivo putnika.

Izvor: politika.rs

Neda Dimitrijević

Najnovije od Neda Dimitrijević