Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Zašto je limun "otišao" toliko i sme li da košta 400 dinara?

27. mart 2020. 14:32:51 Pročitano 1255 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Inspektori su naložili da se vrati cena limuna. 

Građani se tržišnoj inspekciji putem kol-centra najviše žale na cene voća, pre svega limuna, i jestivog ulja. Takođe, nezadovoljni su zbog poskupljenja pojedinih artikala.

Da je limun otišao više od ostalog voća, i uopšte južnog voće, potvrdio je jutros i ministar trgovine Rasim Ljajić.

- Utvrdili smo 27 nepravlnosti, da su cene nekih proizvoda više nego što je to doneto Vladom, a to su one od pre 5. marta. Drugim rečima marže su bile veće. Mi smo im naložili da vrate te cene, a to se odnosi i na limun - rekao je Ljajić za TV Prva.

Podsetimo, potrošači su ovih dana slali i našoj redakciji fotografije cena limuna, gde se vidi da je on u pojedinim marketima i 400 dinara.

Ljajić ističe da ovakve prilike mogu da stvore određene anomalije, kao što je na primer crno tržište.

- Mnoge prodavnice ograničile su količinu namirnica, naročito mali trgovci jer se oni snabdevaju u velikim marketima. Zbog toga imamo i ograničenja za neke proizvode u tim marketima - rekao je Ljajić.

Operateri kontakt centara primaju pozive svakog radnog dana od 9 do 16 časova, na broj 011/6350-322, a posle 16 časova i vikendom - građani i privrednici mogu svoje prijave da ostavljaju popunjavanjem formulara na sajtu www.inspektor.gov.rs ili govornom porukom.

Izvor: biznis.telegraf.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiZašto je limun "otišao" toliko i sme li da košta 400 dinara? Na vrh strane