Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Da li ćemo za plastiku dobijati novac

05. februar 2019. 15:56:43 Pročitano 1869 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ministarstvo životne sredine doneće do kraja godine odluku kojom će se potrošačima u Srbiji omogućiti da u prodavnice vraćaju plastičnu ambalažu uz naknadu trgovaca. Za sada nije dogovoreno da li će trgovci, kada im se donese ambalaža, kupcima vraćati određen iznos novca ili će se na neki drugi način davati naknada za vraćenu PET ambalažu.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao je za Tanjug da će se do kraja ove godine doneti odluka o uvođenju sistema za prikupljanje PET ambalaže. Prema rečima ministra, u toku je izrada studije o takozvanom depozitnom sistemu, a koja će, kako je najavio, za nekoliko nedelja biti na javnoj raspravi. „Na kraju ćemo doneti odluku ali ovako više ne može da bude niti će biti. Naša odluka će biti zasnovana na interesu da Srbija bude potpuno čista”, napominje ministar. Posle javne rasprave, dodaje, ministarstvo će doneti odluku, a Trivan očekuje da do kraja godine to pitanje bude „otvoreno i zatvoreno”. Govoreći o efektima naplate plastičnih kesa u prodavnicama, kaže da je ova mera smanjila njihovo korišćenje za 70 odsto u Srbiji. „Još nisam sasvim zadovoljan. Biću zadovoljan kada plastiku tog tipa potpuno izbacimo iz upotrebe, ili svedemo na minimum”, kaže Trivan i ističe da se moraju menjati navike građana povodom pitanja upotrebe plastičnih kesa. Trgovinski lanci, podseća, prvo su kese naplaćivali dva dinara, a neki od njih su nedavno podigli cenu kese na pet dinara. „Šta će se desiti dalje i koliko će cena ići gore ili dole, zavisi od njih”, kaže ministar. Trivan najavljuje i da će resorno ministarstvo ove godine raditi na izmeni propisa pa će neke od nadležnosti ovog ministarstva, promeniće i regulativu, biti prenete na opštine i gradove. „Dobro je da građani znaju da su njihovi lokalni lideri u stvari odgovorni za stanje životne sredine, da sav pritisak povodom pitanja životne sredine ne bude usmeren ka ministarstvu i Vladi Srbije. Što više tih instrumenata budemo predavali lokalnim zajednicama, Srbija će nam biti čistija”, istakao je Trivan.

Izvor: Politika.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiBiciklistima kazna od 3.000 ako nemaju propisna svetla Na vrh strane