Odštampajte ovu stranicu

Besplatna struja i za podstanare

08. avgust 2018. 13:49:56 Pročitano 2253 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Izmene i dopune uredbe o energetski ugroženom kupcu stupaju na snagu u sredu i donose novine. Samac sa prihodom od 14.258 dinara mesečno ima pravo na gratis 120 kilovata električne energije.

TEK svaki peti socijalno ugroženi građanin Srbije koristi povoljnosti koje država daje pri plaćanju struje. U sredu na snagu stupaju izmene i dopune Uredbe o energetski ugroženom kupcu, kojim nadležni pokušavaju da najsiromašnijim građanima olakšaju procedure dobijanja besplatnih kilovata. Povećani su limiti prihoda domaćinstva za sticanje ovih olakšica, a pravo na njih imaju i podstanari.

Ove godine besplatne kilovate dobijalo je 74.818 najsiromašnijih građana, od njih 400.000. Nedavno je Ministarstvo energetike povećalo nivoe prihoda koji su postavljeni kao uslov za dobijanje povoljnosti u plaćanju električne energije.

Za jednočlano domaćinstvo koje mesečno bez naknade dobija 120 kilovata granica je prihod do 14.258 dinara. Porodice sa dva ili tri člana koje ostvare status energetski ugroženog kupca, i tako dobiju 160 kilovata, mogu da imaju prihod do 20.759 dinara. Za familije sa četiri i pet članova, kojima pripada 200 besplatnih kilovata, granica prihoda je 27.255 dinara. Najbrojnija siromašna domaćinstva sa šest i više članova od države dobijaju po 250 kilovata, a limit njihovih prihoda je 34.275 dinara.

Najveća prepreka na putu za dobijanje besplatnih kilovata, međutim, nisu uslovi koje je država propisala, već neinformisanost građana i nebriga i sporost lokalnih samouprava.

- Nisam ni znala da imam pravo na umanjenje računa kao korisnik socijalne pomoći - priča Mirjana K. iz Kraljeva, na čijem području je lane prema podacima "Elektroprivrede Srbije" registrovano najviše energetski ugroženih kupaca. - Niko mi na to nije skrenuo pažnju.

Svi građani koji primaju novčanu socijalnu pomoć i dečiji dodatak olakšice za struju mogu da dobiju automatski. U mnogim gradovima, besplatne kilovate ne dobija ni trećina onih sa spiska korisnika socijalne pomoći.

Ove godine iz republičkog budžeta odvojeno je oko 1,05 milijardi dinara da pokrije troškove za kilovate i kubike koje siromašni dobijaju bez naknade. To je gotovo identična suma koja je lane potrošena na plaćanje tih troškova. Najviše energetski ugroženih kupaca bilo je na području koje pokriva Centar za podršku garantovanom snabdevanju Kraljevo i to ukupno 26.586 domaćinstava. Na području centra u Nišu bila su 22.843 energetski ugrožena kupca, a na području centra Novi Sad 16.354.

USLOVI ZA STATUS

STATUS energetski zaštićenog kupca uslovljen je ukupnim primanjima domaćinstva, brojem članova porodice, imovnim stanjem, a predviđeni su i limiti u potrošnji struje. Siromašni građani koji žele da dobiju besplatne kilovate moraju da pripreme određenu dokumentaciju. Potrebno je priložiti i dokaze o prebivalištu i mesečnim primanjima, uverenje za decu da su na redovnom školovanju, a za nezaposlene uverenje sa biroa za nezaposlene, zatim dokaz iz katastra iz mesta prebivališta i mesta rođenja o posedovanju nepokretnosti, kao i uverenje uprave javnih prihoda iz mesta prebivališta i iz mesta rođenja, i, naravno, poslednji račun za struju.

MESEČNO

SPISAK energetskih zaštićenih kupaca u EPS se menja svakog meseca. EPS od lokalnih samouprava dobija imena najsiromašnijih kupaca koji imaju pravo na besplatne kilovate. Te spiskove EPS primenjuje prilikom obračuna i na osnovu toga se kupcima odobrava popust u računu za struju. Ukoliko na računu nema te povlastice, građani treba da se obrate nadležnim centrima za socijalni rad ili lokalnoj samoupravi.

Izvor: Novosti.rs

Neda Dimitrijević

Najnovije od Neda Dimitrijević