Odštampajte ovu stranicu

Izvesno poskupljenje junećeg mesa

29. jun 2018. 10:09:02 Pročitano 1896 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Cene u otkupu već porasle 30 odsto što će se odraziti i na maloprodaju, tvrde analitičari. Zbog veće potražnje za junetinom i otvaranjem ka turskom tržištu cene ove vrste mesa uskoro bi mogle da budu više i u maloprodaji.

Već sada u trgovinskim lancima kilogram junećeg buta košta oko 760 dinara što je rast oko 15 odsto u odnosu na cene od pre mesec dana, a analitičari predviđaju da se poskupljenje neće na tome zaustaviti.

Ovo je nedavno nagovestio i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ističući da tovno govedarstvo ima perspektivu pre svega zbog velike potražnje, naročito u Turskoj. – Cena kilograma goveđeg mesa sa 1,90, koja je bila pre potpisivanja sporazuma, danas je na 2,30, 2,35 pa čak i 2,49 evra, gotovo 30 odsto je porasla samo zato što smo se otvorili za neka tržišta – rekao je ministar poljoprivrede.

Da je rast cena u radnjama značajan pokazuje i to da je u proleće prošle godine cena junećeg buta bila oko 660 dinara. Agrarni analitičar Čedomir Keco smatra da će se ovakve promene na tržištu otkupa odražavati na maloprodajne cene, ali da ta poskupljenja ne bi smela da budu velika jer je ta vrsta mesa ionako nerealno skupa.

Izvor: Politika.rs

Neda Dimitrijević

Najnovije od Neda Dimitrijević