Odštampajte ovu stranicu

NOVI UDAR NA DŽEP! Gorivo vrtoglavo poskupljuje, evo kada i koliko!

19. april 2018. 09:39:35 Pročitano 2254 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Zbog povećanja cena sirove nafte na svetskom tržištu, gorivo bi moglo poskupeti do početka juna čak 15 dinara! Ovo, naravno, pod uslovom da ne bude drastičnog i iznenadnog poskupljenja nafte i njenih derivata u svetu, jer bi u tom slučaju scenario mogao biti i gori.

Cene goriva na domaćim pumpama u poslednjih nedelju dana su porasle, stoga je litar bezolovnog benzina trenutno oko 147 dinara, dok za litar evrodizela treba da izdvojite oko 156 dinara. Sadašnji porast cena dugujemo povećanju akciza na derivate nafte. Naime, akcize na benzin više su za 1,6 dinara po litru, a na dizel 1,64 dinara. Tako je sada akciza na benzin 55 dinara umesto dosadašnjih 53,34 dinara, dok je akciza na dizel gorivo povećana s 54,86 na 56,5 dinara po litru.

Milan Rakić iz Udruženja privatnih naftaša Srbije objasnio je za „Alo!“ zbog čega je gorivo u našoj zemlji poskupelo, kao i da će cena naftnih derivata i dalje da raste.

- Usklađivanje akciza i porast cena sirove nafte na svetskom tržištu uticali su na porast cena naftnih derivata i porast cene nafte. Cena goriva će i dalje da raste, do kraja juna može dostići i iznos od 15 dinara, ali sve polako i postepeno. Naravno, pod uslovom da ne dođe do drastičnog povećanja cene sirove nafte. Ako kažem da okvirno konačna cena goriva može da poraste 14 odsto, najpre mora da skoči veleprodajna cena, koja je već u porastu, a sad će još naknadno da se pojačavaju i izjednačavaju akcize - kaže on.

Trenutno je cena barela nafte tipa „brent“ oko 71 dolar i to nije drastično. Stručnjaci tvrde da se za sada ne može predvideti kako će se zaista kretati cena sirove nafte. Početkom prošle nedelje cena nafte porasla je za nekoliko dolara, odnosno barel se s oko 67 dolara na početku nedelje, zaustavio na ceni od 71 dolar.

Izvor: Alo.rs

Neda Spasić

Najnovije od Neda Spasić