Odštampajte ovu stranicu

Jednostavan trik da na mesečnim računima godišnje uštedite 3.000 dinara

05. maj 2017. 08:06:33 Pročitano 2309 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Piši, briši, precrtaj, cepaj, pa sve ispočetka... Tako, manje-više, izgleda popunjavanje uplatnice kod prosečnog građanina Srbije. Na stranu što nakon toga često budu i zaturene, pa čak i izgubljene, pa je ponovni odlazak u banku po “dokaz” plaćanja neminovan.

Za razliku od ovog, postoji i lakši način koji štedi i vreme i novac - uplate i plaćanje računa preko računara ili mobilnog telefona. Na ovaj način nema odlaska u banku, fizičkog popunjavanja uplatnica, ne plaća se provizija i to po svakom računu ponaosob, a dobra stvar je što su sve elektronske uplatnice dostupne na jednom mestu, u svakom trenutku.

Povoljnost u svemu ovome je i to što e-banking i m-banking aplikacija imaju u sebi veliki broj računa, odnosno već pripremljenih “šablona”, tako da ispisivanje cifara, što računa onog koji plaća, ali i onoga ko prima uplatu, pa zatim i poziva na brojeve, pa adrese, datuma, potpisa odlazi, kao i sama uplatnica, u prošlost.

Naime, kada je u pitanju online plaćanje, dovoljno je izabrati račun, a na ekranu će se pojaviti već popunjena uplanica u koju je potrebno samo ukucati iznos i eventualno poziv na broj za plaćanje, ukoliko ga ima. Plaćanje se obavlja sa, bukvalno, dva klika.

Osim što je jednostavno, ovakva vrsta plaćanja ne košta onoliko koliko plaćanje preko uplatnice na šalteru banke. Ilustracije radi, plaćanje jednog računa kod većine banaka košta oko 50 dinara po računu, i to ako se plaćaju na šalteru. Ako se, recimo, na mesečnom nivou na ovaj način plati pet računa, 250 dinara odlazi samo na proviziju banci. Sa druge strane, provizija se ne naplaćuje za online plaćanje tako da, ako se ovih pet računa plate na ovaj način, ušteda na mesečnom nivou iznosi 250 dinara, a na godišnjem 3.000 dinara.

- Najveći izazovi danas su ubrzano menjanje mogućnosti digitalnih kanala i navika korisnika. U toj trci sa vremenom, više nije dovoljno da se prilagođavamo postojećim potrebama klijenata, već je potrebno da predviđamo budući razvoj trendova. Svakako, najbrža komunikacija je onlajn, a korisnicima je najlakše da je vode sa svog pametnog telefona - objašnjavaju u “Societe generale” banci.

Kako kažu, veliki broj njihovih klijenata sa bankom dolazi u kontakt upravo preko mobilnih telefona. Korisnici, kažu, očekuju komunikaciju sa bankom u realnom vremenu, a istina je i da banka prolazi kroz mnoge promene kako bi im to omogućila.

- Naš imperativ je da korisnicima izlazimo u susret tamo gde njima odgovara, i na način koji im odgovara. To mesto može da bude naša mobilna aplikacija, veb aplikacija, društvena mreža po izboru, ali i telefonski poziv ili fizička ekspozitura. Bitno je da klijenti imaju na raspolaganju sve opcije koje žele, a ne samo one koje su bankama najekonomičnije - ističu u “Societe generale”. O tome šta je potrebno da biste otvorili m-banking nalog i uštedeli 3.000 godišnje, možete da se informišete na ovoj stranici.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS