Odštampajte ovu stranicu

Nekoliko saveta pre nego što krenete u kupovinu svežeg mesa

30. maj 2022. 06:50:21 Pročitano 319 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kupovina u Srbiji se u većini slučejeva svodi na kupovi osnovnih životnih namirnica. 

Za meso  slobodno možemo da kažemo da pored hleba i mleka spada u kategoriju osnovnih životnih namirnica bez kojih se u Srbiji ne može, bez obzira da li se kupovina  meri u gramima ili kilogramima. Kako je cena mesa dostigla astronomsku cifru sa tendencijom da i dalje raste, moramo voditi računa o svakom komadu mesa koji kupujemo kako nebi bili u situaciji da ga bacimo ili da alarmiramo inspekcijske službe.

 

O čemu treba voditi računa prilikom takve kupovine:

  • Boja mesa je veoma bitna prilikom kupovine jer se po boji može videti kvalitet  mesa. Pileće meso mora biti beličaste boje, junetina i govedina svetlo crvene do crvene boje, a masno tkivo bele ili krem bele boje, svinjsko meso ružičasto-sivkaste boje, a belo tkivo isključivo bele boje, jagnjeće meso na izgled treba da je čvrsto i blago roze boje, a belo tkivo isključivo bele boje i teleće meso svetlo ružičaste do ružičaste boje, a masno tkivo bele boje i čvrste kozistentnosti.
  • Miris mesa je jedan od pokazatelja svežine mesa.  Po standardima kojih svaka mesara mora da se pridržava meso sumnjivog mirisa ne sme da se nađe u prodaji.
  • Tekstura mesa veoma je bitna. Meso ne sme biti lepljivo, a ukoliko kupujete meso koje ima kožu ona mora biti suva.
  • Higijenski uslovi, mesto na kojem se obrađuje meso, pultovi, rashladne vitrine veoma su bitne  za kvalitet mesa.

Kada je u pitanju zapakovano meso obavezno proverite rok trajanja.

SAVET: Prilikom kupovine mesa obavezno tražite od prodavca da meso izvadi iz rashladne vitrine kako bi videli njegovu pravu boju, ( svetla u vitrini mogu biti u boji tako da meso ima boju koja je propisana zakonom) teksturu i ako je to moguće osetili miris.

Uživajte u kupovi!

 

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS