Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Bez subvencija meso još skuplje

10. avgust 2016. 09:39:12 Pročitano 2344 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Cene svinjskog i pilećeg mesa, koje su drastično skočile u poslednjih nekoliko nedelja, stručnjake u Srbiji uopšte ne čude. Kako kažu, sve što je ova država uradila za srpske poljoprivrednike i stočare, vodilo je ka njihovoj propasti. Ovo je, smatraju, samo početak. I dok je svinjetina poskupela za oko 30 odsto, u zavisnosti od trgovačkih lanaca, cena piletine narasla je 20 procenata.

- Jedan od glavnih razloga strmoglavog rasta cena svinjskog i pilećeg mesa su niske subvencije koje država daje domaćim poljoprivrednicima - ističe profesor Miladin Ševarlić, agroekonomista. - U biljnoj proizvodnji ona je smanjena poslednjih godina pet puta, sa 100 na 20 hektara, a ove godine, ratari dobijaju 4.000 dinara umesto 12.000 za hektar. Država obrazlaže da nisu smanjene subvencije za stočarsku proizvodnju, ali je to apsurd, jer se tu koriste proizvodi iz biljne proizvodnje.

Prema rečima profesora Ševarlića, stav predstavnika ministarstva trgovine ukazuje na pravu pozadinu skoka cena svinjskog mesa, a ona je u interesu lobija i lobista iz Evropske unije.

- Svi oni žele da plasiraju svoje proizvode od svinja i živine hranjene genetički modifikovanom hranom - objašnjava profesor Ševarlić. - Time čine nelojalnu konkurenciju srpskim seljacima, a o razlici subvencija naših i evropskih stočara nemoralno je i govoriti. A, podizanje cena u ovakvoj ekonomskoj situaciji, u kakvoj se nalazi srpski potrošač, potpuno je apsurdno i izazvaće novo smanjenje potrošnje. Uz to, iz društveno organizovanih tokova, preseliće potrošnju u zonu sive ekonomije.

Kako objašnjava Ševarlić, razlog poskupljenju mesa leži i u hendikepu srpske poljoprivrede, gde postoje odsustvo udruživanja i zatiranje zadrugarstva, od strane države. A bez zajedničke nabavke stočne hrane na veliko po nižim cenama i grupnog plasmana tovljenika u pojedinačnom poslovnom aranžmanu sa klaničarima, srpski poljoprivrednici uvek će biti gubitnici.

- Pojedini inostrani investitori, kao što je "Mitros" iz Sremske Mitrovice, i pored završetka tehničko-tehnološke izgradnje i iskorišćenih subvencija države od 17.667 evra, po radnom mestu, za 300 radnika, još ne funkcioniše na tržištu otkupa svinja - objašnjava Ševarlić. - To znači da ili nemaju svinje, ili neće da prihvate cenu. Kako to da u Srbiji ima para za inostrane investitore a nema za realizaciju nacionalnog projekta izgradnje u javno zadružno partnerstvo tridesetak otkupno doradnih i distributivnih centara. To je potreba 628.000 porodičnih gazdinstava, koja su prepuštena sama sebi.

NESTAŠICA DIŽE CENU

Svinjsko meso je poskupelo jer ne postoji dovoljan broj živih tovljenika, kaže Nenad Budimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu PKS.

- Povećana je zbog nestašice i otkupna cena tovljenika - priča Budimović. - A svinja nema jer je početkom godine bila izuzetno niska cena prasadi i tovljenika, pa su stočari poslovali u gubitku. Vodeći se time, nisu hteli da stavljaju prasad u tov. Ujedno je i u EU došlo do povećane potražnje, jer su velike količine otišle u Kinu.

Kako priča Budimović, ne možemo da pričamo o tome koliko će to da traje, ali nema realnih osnova za dalji rast cena živih svinja i mesa. Isto je i sa piletinom. Imali smo višak jednodnevnih pilića, koje je trebalo staviti u tov.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiOVIH SEDAM LIJEKOVA POVLAČI SE IZ HRVATSKIH LJEKARNI! Farmaceuti manipulirali pokusima? Na vrh strane