Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Internet izbrisao roming

01. jul 2016. 07:43:33 Pročitano 2991 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Pozivanje Srbije i razgovori sa omiljenih srpskih turističkih destinacija: Grčke, Crne Gore i Hrvatske, najjeftiniji su putem besplatnih internet-aplikacija na mobilnim telefonima. Ali isključivo pod uslovom da se koristi besplatni bežični internet (Wi-Fi). U protivnom, ukoliko se koristi "domaći" mobilni internet u tuđoj zemlji, račun može da bude astronomski.

S obzirom na to da je Wi-Fi, naročito u Grčkoj, dostupan ne samo u hotelskom i apartmanskom smeštaju, već često i na samoj plaži, jasno je da se najveći deo ovdašnjih turista opredelio da koristi aplikacije poput "Vajbera" za komunikaciju sa prijateljima u Srbiji.

- Ukoliko neko želi da izbegne visoke tarife rominga na mobilnom telefonu, a ne koristi besplatan internet, jedino mu preostaje da kupi telefonsku karticu za razgovor sa javnih govornica - navodi reporter "Novosti" koji se trenutno nalazi na Halkidikiju. - Primetno je da ove kartice koriste uglavnom stariji građani. Cena jedne kartice za fiksne razgovore je pet evra, a omogućava vam oko deset minuta priče sa Srbijom, bilo da se poziva fiksna, bilo mobilna mreža.

Ove govornice, kako ističe, uglavnom zvrje slobodne. Pametni telefoni i širokopojasni internet omogućili su daleko jeftiniji način komunikacije. Dovoljno je da ste onlajn, a bežične mreže se svuda koriste besplatno. Potrebno je jedino imati instaliranu aplikaciju na mobilnom telefonu. I smart telefon, naravno. Tako da ovaj vid komunikacije mogu da koriste i pripejd korisnici koji ne moraju da imaju ni dinara na računu, važno je samo da u telefonu imaju - SIM karticu.

Kada je reč o klasičnom romingu, oni mogu i te kako da koštaju. Najjeftinije je, što je već uobičajeno - Srbiju pozivati iz Crne Gore.

- Korisnici mogu da odaberu kupovinu neograničenih dnevnih i nedeljnih karata ili da razgovaraju u mreži "Telenor Crna Gora", i to po znatno povoljnijim cenama u odnosu na ostale na tržištu - ističu u kompaniji "Telenor Srbija". Za 199 dinara korisnik može da uzme dnevnu kartu koja pruža besplatne odlazne pozive ka mrežama "Telenor Srbija" i "Telenor Crna Gora", besplatne dolazne pozive iz svih mreža i neograničeni internet, i to sve tokom 24 časa nakon aktivacije. Nedeljna karta košta 999 dinara, i omogućava besplatne razgovore ka mrežama "Telenor Srbija" i "Telenor Crna Gora", neograničene dolazne pozive iz svih mreža i neograničeni internet, u periodu od sedam dana od aktivacije.

I "Telekom Srbija" ima povoljnu tarifu za ovu zemlju.

- Svi naši korisnici koji borave u Crnoj Gori mogu slati poruke, razgovarati i surfovati internetom za 0 dinara ukoliko aktiviraju neki od roming dodatka, "m:tel plus 10" ili "m:tel plus 30" - navode u "Telekomu". - Pripejd i korisnici "kontrole troškova" "M:telove" dodatke aktiviraju slanjem poruke na broj 7780, a postpejd korisnici slanjem poruke na broj 7888. U drugom slučaju, ukoliko korisnik koji boravi u Crnoj Gori ne uzme dodatke, minut dolaznih poziva će iznositi 10 dinara.

U "Vip mobajlu" ističu da Crna Gora pripada grupi zemalja takozvane Balkan zone, sa regulisanim cenama roming saobraćaja u BiH, Crnoj Gori i Makedoniji, koje su povoljnije u odnosu na ostatak Evrope.

- Međutim, ukoliko bi korisnik isključivo pozivao iz Crne Gore, i dalje mu je najisplativija opcija mu je da aktivira jedan od "global priča" dodataka, čije su cene ovog leta snižene za 20 odsto - ističu u "Vipu", dodajući da će početkom jula cene u Balkan zoni dodatno biti snižene, te će odlazni pozivi biti tarifirani sa 35,5 dinara, a dolazni sa 10,3 dinara.

PAPRENI MEGABAJTI

Poznato je da je u inostranstvu najskuplje u romingu koristiti mobilni internet. Računi za utrošene megabajte u romingu mere se hiljadama dinara.

- Ukoliko nije neophodno da u svakom trenutku imate pristup internetu, na telefonu podesite opciju za zabranu prenosa podataka u romingu i isključite opciju automatskog ažuriranja softvera. Ako vaš uređaj podržava Wi-Fi opciju, koristite je gde god je dostupna za prenos podataka - savetuju u "Vipu".

MINUT OD 36 DO 150 DINARA

Kada je reč o Grčkoj i Hrvatskoj, kod sva tri operatera postoje posebni roming paketi i tarife, koje omogućavaju jeftinije telefoniranje. Ova usluga kupuje se u Srbiji i koristi u inostranstvu, mada može da se aktivira i tokom boravka u drugoj zemlji. Van ovih paketa, za Grčku i Hrvatsku cene se kreću od minimum 36 dinara za dolazne, pa do 149,9 dinara za odlazne pozive po minutu.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiOnlajn tržište i dalje izvor opasnih proizvoda Na vrh strane