Odštampajte ovu stranicu

Koliko košta otkazivanje letovanja

20. jun 2016. 08:25:01 Pročitano 2599 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Turisti koji otkažu putovanje pet dana pred polazak, ili kasnije, rizikuju da izgube sav uplaćeni novac za aranžman.

Zakon o turizmu propisao je opšte uslove putovanja kojima su uređena prava i obaveze putnika i turističke agencije u slučaju otkazivanja aranžmana.

Tako se tačno zna bez koliko procenata uplaćenog novca može klijent da ostane u zavisnosti od toga u kom vremenskom roku od dana polaska odustane od puta. Prema tom propisu, turistička agencija ima pravo da zadrži 10 odsto para čak i kad klijent otkaže aranžman mesec dana pre puta.

U turističkim agencijama pak tvrde da se trude da vrate sav novac putniku ako ima relevantno opravdanje, bez obzira na to kada je odustao od letovanja.

- Dešava se da nam klijenti otkazuju aranžman u poslednjem trenutku sa obrazloženjem da nisu dobili godišnji odmor i u takvim situacijama ne možemo da im izađemo u susret. Ali, u slučaju bolesti ili smrti nekog od putnika ili njihovih najbližih, uz validan dokument vraćamo 100 odsto novca. Recimo, ako klijentu dete dobije boginje, sigurno ćemo mu uz lekarski nalaz refundirati sav uplaćeni iznos za aranžman - objašnjavaju u jednoj agenciji.

Ipak, da li će klijent koji otkaže ugovor dobiti nazad sav uplaćeni novac zavisi i od drugih faktora.

- Pitanje je kakav je paket aranžman - individualni ili grupni, da li se radi o redovnoj avionskoj liniji, odnosno čarter letu, da li smo uspeli da preprodamo aranžman ili je hotelska soba ostala prazna... Sve to utiče da li ćemo i koliko novca vratiti klijentu - kažu u agenciji.

S druge strane, i turističke agencije imaju pravo po zakonu da otkažu aranžman, i to u strogo određenim okolnostima.

- Najkasnije pet dana pre polaska možemo odustati od organizacije putovanja. Recimo, ako se hotel iznenada zatvori. Tada smo dužni da putniku ponudimo alternativno rešenje iste ili više kategorizacije za isti, uplaćeni novac. Takođe, možemo otkazati aranžman ako nemamo minimalan broj putnika koji smo još prilikom objavljivanja programa morali da naglasimo. Treći slučaj opravdanog otkaza je bezbednosna procena, kada odustajemo od puta po savetu naše diplomatije, AMSS ili YUTE - ističu u agenciji.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS