Odštampajte ovu stranicu

MAT: Poskupljenje struje trebalo bi odložiti za sledeću godinu

18. mart 2016. 08:16:45 Pročitano 2487 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ekonomista Stojan Stamenković ocenio je danas da bi odluka o poskupljenju struje trebalo da se odloži za sledeću godinu, kako to ne bi negativno uticalo na industrijsku proizvodnju.

- Cena struje u Srbiji nije ekonomska, ali je pitanje da li zbog podrške industrijskoj proizvodnji, koja je vrlo klimava, novo poskupljenje treba da se sprovede baš ove godine ili može da se prebaci u narednu godinu - rekao je Stamenković na predstavljanju novog broja časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

Stamenković je podsetio da je misija Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) nakon posete Srbiji u februaru navela da će se o poskupljenju struje razgovarati tokom naredne posete.

Prema njegovi rečima MMF je tada saopštila i da nisu promenjeni rokovi u programu restrukturiranja Elektroprivrede Srbije (EPS) za ovu godinu koji se odnose na uskladjivanje cene struje, prelazak tog javnog preduzeća u akcionarsko društvo i otpuštanje najmanje 1.000 radnika.

- Ovo nije sporno, ali je pitanje da li su svi rokovi i parametri restrukturiranja validini u trenutnim okolnostima - dodao je on.

Stamenković je rekao da je poskupljenje struje moguće odložiti jer su rezultati poslovanja EPS-a drugačiji od onih koji su prognozirani u vreme kada su je sklopljen dogovor sa MMF-om.

Kako je naveo, prema preliminarnim rezultatima, EPS je u 2015. imao zaradu 2,5 milijarde dinara, umesto planiranog minusa.

Stamenković je rekao da nije tačno da je EPS prošlogodišnje poskupljenje struje prelio u povećanje zarada.

- Prosečne zarade u EPS-u u januaru ove godine su u dinar iste kao i zarade u prošloj godini - rekao je on.

Stamenković je naveo i da je Fijatu u Kragujevcu potrebna proizvodnja novog modela i istakao da nije moguće održati maksimalnu proizvodnju iz 2013. godine, ako se proizvodi samo jedan model.

On je ocenio da bi i izvoz Fijatovih 5.000 automobila iz Srbije na rusko tržište bio jednokratan potez i da se postavlja pitanje šta bi bili detalji tog ugovora, odnosno da li izvoz bio uslovljen uvozom vozila sa ruskog tržišta.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS