Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


OPREZNO SA PIROTEHNIKOM!

29. decembar 2015. 08:27:32 Pročitano 1920 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Novogodišnji i Božićni praznici su period kada poraste prodaja i upotreba pirotehničkih sredstava.

Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je saopštenje u kome apeluje na građane da ne kupuju pirotehnička sredstva od neovlašćenih i nestručnih lica. Pirotehnika se ne sme kupovati na mestima koja za to nisu predviđena i odobrena, kao što su pijace, ulične tezge ili ulični prodavci koji vrše nedozvoljen promet ovih sredstava.

Takođe, iz Ministarstva unutrašnjih poslova upozoravaju da je zakonom izričito zabranjena prodaja pirotehničkih sredstava maloletnim licima kao i upotreba pirotehnike u zatvorenom prostoru i na javnim mestima gde se okuplja veći broj lica.

Apelujemo na potrošače da se uzdrže od upotrebe petardi i ostalih pirotehničkih sredstava jer osim toga što plaše decu, prolaznike, kućne ljubimce, stvaraju veliku buku,  predstavlaju potencijalnu opasnost za sve građane posebno za one koji ih upotrebljavaju.

OPREZ!

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

 CEPS ANKETA

Kupili ste proizvod putem interneta. Da li možete odustati od ugovora - vratiti robu bez objašnjenja u roku od 14 dana?

Da - 71.1%
Ne - 9.8%
Ne znam - 19.1%

Ukupno glasova: 592
Anketa je istekla
Osveži rezultat

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiBanke odrezale provizije za uplatu letovanja, spremite se za skrivene troškove Na vrh strane