Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Komentar: Paradajz

24. jul 2015. 08:23:02 Pročitano 2756 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Iz Albanije nam ne stižu samo dronovi, već i - paradajz. Poražavajući je podatak da je Srbija od početka godine uvezla 3.873 tone ovog povrća od južnog suseda.

Kada se na ovoj vrućini najedemo albanskog paradajza, zube možemo da iščačkamo čačkalicama. Uvoznim, naravno! Tačno je, uvozimo čak i čačkalice.

Ovde se prave paneli, okrugli stolovi, forumi, na kojima defiluju nalickani srpski biznismeni, što je uglavnom metafora za miljenike tranzicije i svih mogućih režima.

Iz svojih aktovki vade "spasonosna" rešenja, na rečima podižu posrnulu privredu, ulažu u kule i gradove... A, ogromna većina nije u stanju da napravi, recimo, najobičniji fen.

Priča o Albaniji, trustu tajkunskih mozgova i paradajzu samo je paradigma srpske propasti i tmurne ekonomske panorame u kojoj nam se nudi pasulj iz Kine, meso iz Brazila, suncokretovo seme i jabuke iz Moldavije, mleko iz Bosne, ulje iz Makedonije...

Nijedna vlada, nijedan ministar, nijedna biznis-tribina, evo decenijama, ne može da reši otužnu srpsku jednačinu u kojoj su naša država i naš seljak stalno na gubitku.

Pobogu, zar je moguće da u plodnoj Mačvi ili Vojvodini nema grumen zemlje koji bi mogao da nam izrodi tu jadnu jabuku, da ne moraju da nam je prodaju Moldavci ili Poljaci?

Jesmo li zaboravili da orezujemo i kalemimo, očekujući blagodeti od uslužnog sektora i silikonskih čipova? Ljudi, pa u Ivanjici su nedavno bacili na tone svog krompira, jer godišnje uvezemo 30.000 tona ovog povrća?!

Gde su nadobudni srpski japijevci, gde su brižni ministri da seljaku pruže ruku? Da mu podignu plot i dostojanstvo, nagrade trud? Ništa od toga. Samo nas dobar sok od paradajza može izlečiti od ovog mamurluka. Srpski, naravno.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiMožete da im vratite nameštaj, ali i da kupite polovan: Ikea menja koncept poslovanja Na vrh strane