Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Narodna banka Srbije očekuje bolji standard 2016.

22. maj 2015. 08:27:10 Pročitano 2769 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ovo je godina u kojoj će se završiti pad potrošnje domaćinstava i dogodine, NBS očekuje postepen oporavak potrošnje, koja bi trebalo da da doprinese privrednom rastu. Srbija jedna od retkih zemalja koja je izbegla deflaciju i pored snažnih pritisaka koji su prusutni duže vreme, centralna banka je povećala projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda za 2015. i sada očekuje stagnaciju ekonomske aktivnosti, umesto blagog pada.

To je juče rekao Veselin Pješčić, viceguverner NBS na prezentaciji Izveštaja o inflaciji za maj, i dodao da su dezinflatorne pritiske u Srbiji ublažile monetarne mere koje je NBS preduzimala, kao i kontrolisano slabljenje dinara u drugoj polovini prošle godine.

- U Srbiji, kao i u okruženju, već duži vremenski period prisutni su snažni dezinflatorni pritisci, a inflacija se kreće ispod dozvoljenog odstupanja od cilja i relativno je stabilna - istakao je Pješčić. - Prema očekivanjima NBS, inflacija će se u granice cilja vratiti u drugoj polovini godine i tome će, pre svega, doprineti iščezavanje efekata niskih cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i rast regulisanih cena.

Na pitanje koliki bi trebalo da bude porast cene struje da bi se ostvarila projekcija inflacije NBS, on je rekao da je centralna banka uzele srednju vrednost o kojoj se ranije razgovaralo, odnosno 7,5 odsto.

- To povećanje bi trebalo da doprinese povećanju indeksa potrošačkih cena za 0,35 baznih poena - rekao je Pješčić. - Korekcija kontrolisanih cena ubrzaće povratak inflacije u granice cilja, ali će do njega svakako doći. Mere monetarne politike koje je NBS do sada preduzela trebalo bi, takođe, da obezbede povratak inflacije u granice cilja i da se ona krajem godine kreće oko četiri odsto.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiParadajz sa ukusom hemije Na vrh strane