Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Sutra novi pravilnik - Konačno ćemo znati šta je u hrani koju kupujemo

01. april 2015. 08:37:17 Pročitano 3185 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Da li namirnice sadrže alergene, odakle dolazi meso i mesne prerađevine i nalazi li se u proizvodu sastojci štetni po zdravlje trebalo bi da znamo od aprila, kada na snagu stupa pravilnik o deklarisanju proizvoda.

Osim toga, potrošači više neće morati da u nabavku idu sa lupom, jer će kompletan sastav proizvoda, koji su proizvođači pokušavali da sakriju sitnim i zamrljanim fontom, sada morati da bude čitko odštampan slovima minimalne veličine 1,2 milimetra.

- Tada će na proizvodima koji mogu da izazovu bilo kakvu alergijsku reakciju ili intoleranciju, alergeni biti naglašeni drugačijim fontom, stilom ili bojom pozadine, tako da se jasno razlikuju od ostalih sastojaka sa spiska. Novi pravilnik, takođe, predviđa i veliki broj upozorenja na proizvodima koji sadrže kofein, veštačke zaslađivače, biljne sterole i slične satojke koji mogu da budu loši za organizam - objašnjava za “Blic“ dr Danica Zarić, iz IHIS Nutricionizma.

Osim na deklaracijama upakovane hrane, alergeni će morati da budu istaknuti i u restoranima i ostalim ugostiteljskim objektima, pa ćemo tačno znati koje jelo sadrži sastojak koji može da izazove zdravstvene probleme. Takođe, naziv hrane moraće da sadrži podatke o fizičkom stanju hrane, da li je dimljena, koncentrovana, praškasta, ili zamrznuta. Na sirovom mesu i mesnim prerađevinama moraće da bude istaknuto iz koje zemlje je uvezeno, što je važna informacija imajući na umu sve veći legalni i nelegalni uvoz zamrznutog mesa pred istekom roka trajanja koje se nudi kao domaće.

- Ako inspekcije nastave da rade kako rade, ako nema ko da kontroliše proizvođače i trgovce, nijedan novi pravilnik nam ne znači apsolutno ništa - kaže Vera Vida, predsednica Centra za zaštitu potrošača.

Sankcije za proizvođače koji se ne budu pridržavali novih pravila biće stroge.

- Kazne su velike i kreću se u rasponu od 2.000 dinara pa do 300.000 dinara - objašnjava Petar Bogosavljević iz Pokreta Potrošača. 

Ipak, najveći problem, koji ni ovaj pravilnik nije rešio, su zdravstvene izjave na proizvodima, koje kupce dovode u zabludu da određene namirnice leče, poboljšavaju varenje, pomažu rast kose, ubrzavaju metabolizam, otklanjaju tegobe upala. Radna grupa u okviru Ministarstva zdravlja donela je pravilnik kojim se ova oblast uređuje, ali, kako nezvanično saznajemo u ovom ministarstvu, njegovu primenu odlaže nedostatak novca i ljudi.

 

Definisanje roka trajanja:

  • za manje kvarljive namirnice “najbolje upotrebljivo do kraja” - mesec i godina
  • za lako kvarljive namirnice “upotrebljivo do” - dan godina

 

Novine:

  • minimalna veličina slova biće 1,2 milimetra
  • biće obavezno navođenje zemlje porekla mesa
  • biće obavezno označavanje alergena većim fontom i drugom bojom
  • postojaće upozorenja ako proizvod sadrži zaslađivače, poliole, kofein, fitosterole, slatki koren

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiCEPS Na vrh strane