Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Ne pomažu ni niske kamate

24. mart 2015. 11:49:05 Pročitano 2795 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Banke su smanjile kamate na stambene kredite, i to na ispod četiri odsto, ali i pored toga građani gotovo i ne uzimaju ovu vrstu pozajmice. Naime, prema podacima Kreditnog biroa, prošlog meseca ovi krediti su se mahom otplaćivali, a gotovo da i nisu traženi. Otuda je u martu ukupan dug stanovništa po osnovu stambenih kredita smanjen za 5,8 milijardi dinara odnosu na februar.

Bankari i ekonomisti se slažu da su glavni razlozi za pad tražnje stambenih kredita niska i neredovna primanja, pa se građani teško upuštaju u novo zaduživanje.

Prema anketi Narodne banke Srbije, koju je sprovela među bankama, stambeni krediti se sve manje traže i odobravaju još od septembra prošle godine. Zato su bankari su smanjili kamate na 3,80 odsto na godišnjem nivou, a najavljuju i obaranje provizija i naknada u narednom periodu. Uz to, stambeni zajam se može uzeti u većini banaka bez obaveznog životnog osiguranja, naknade za godišnje administriranje ove pozajmice...

Takođe, bankari najavljuju dodatno obaranje kamata.

- Banke su do sada dobro zarađivale na stambenim kreditima, jer su zaračunavale visoke marže - kaxe Mlađen Kovačević, ekonomista. - Euribor, kamata od koje zavisi cena stambene pozajmice, na istorijskom je minimumu i iznosi oko 0,3 odsto, a sve ostalo, dakle do pet-šest odsto, koliko kod nas iznose kamate na stambene zajmove, zarada je banke. Kako više nemaju dobrih klijenata koji bi se zadužili, promenile su pristup i nude manje kamate. Ali, ni to neće podići njihovu i kreditnu aktivnost, jer je sve manje građana koji su sposobni da se zaduže.

U poslednjih 12 godina banke su odobrile oko 100.000 stambenih kredita, od toga oko 18.000 u švajcarskim francima, koje građani vrlo teško otplaćuju. Ukupna vrednost odobrenih stambenih zajmova je oko 380 milijardi dinara. Prosečna vrednost stambenog kredita je 34.000 evra, a najviše ih uzimaju građani između 35 i 45 godina starosti.

Ukoliko bi neko sada podigao stambeni kredit od 43.000 evra, sa učešćem od 13.000 evra na 360 meseci i sa kamatom od 3,85 odsto kamate, svakog meseca mi morao da izdvaja 147,10 evra. Neke banke nude i grejs period od godinu dana. Cene nekretnina su i dalje u padu, ali i pored toga, teško se bilo koji podstanar odlučuje na ovu vrstu zajma.

JOŠ ĆE DA PADAJU

Nakon što je Narodna banka Srbije nedavno smanjila referentnu kamatu sa osam na 7,5 odsto, stvoreni su uslovi i za dalje smanjenje kamata na dinarske kredite u Srbiji, izjavio je juče predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije prof. Nebojša Savić.

- Pad kamata na dinarske kredite je upravo ono što se već neko vreme dešava na tržištu - rekao je Savić.

NA DOBOŠ

Stambeni krediti su i dalje zajmovi koji imaju najveći stepen naplate. Banke su do sada aktivirale oko 800 hipoteka, ali preuzete stanove vrlo teško mogu da prodaju. Početna cena na licitaciji je 60 odsto vrednosti nekretnine, a uprkos tome interesenata - nema.

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiPreti li svetskoj ekonomiji pregrevanje Na vrh strane