Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


OVIH SEDAM LIJEKOVA POVLAČI SE IZ HRVATSKIH LJEKARNI! Farmaceuti manipulirali pokusima?

24. januar 2015. 14:35:54 Pročitano 3411 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Više od 300 generičkih lijekova u različitim oblicima više ne bi smjelo biti u ljekarnama zemalja EU, uključujući i Hrvatsku u kojoj proizvođači trebaju povući sedam lijekova.

Odlučila je to Europska agencija za lijekove nakon što je po nalogu Europske komisije pregledano oko 1000 lijekova različitih farmaceutskih oblika i jakosti. Iz EMA-e napominju da pacijenti terapiju mogu dovršiti ako su im propisani sporni lijekovi jer se radi o mjeri opreza, a ne utvrđenoj neučinkovitosti ili toksičnosti.

 

Terapija se smije završiti

Inače, ti se lijekovi mogu vratiti na police ljekarni ako tvrtke EMA-i u idućih 12 mjeseci dostave nove podatke iz studija koje su rađene po pravilima dobre farmaceutske prakse. Zemlje ne moraju povući samo one lijekove za koje nema zamjene, ali to ovisi o odluci nacionalnih agencija za lijekove poput hrvatskog HALMED-a.

- Sigurno je da će dva svoja lijeka s liste EMA-e do daljnjega s tržišta povući PharmaS i to do razine ljekarni - rekao je Jerko Jakšić, predsjednik uprave te tvrtke. Najavio je da će PharmaS pokrenuti postupak kojim želi dokazati da su njihovi lijekovi u potpunosti sigurni i učinkoviti o čemu svjedoči uobičajena razina nuspojava kao i pokazatelji sigurnosti i učinkovitosti što se testira u proizvodnji lijekova u PharmaS-u. Lijekove će povući i Belupo. No, iz tvrtke kažu da je za Alerdin, lijek protiv alergije, još lani u kolovozu naručena dodatna studija bioekvivalencije, čiji se rezultati uskoro očekuju.

- Vjerujemo da će se naš lijek brzo vratiti na tržište jer od njegove pojave nije prijavljena ni jedna nuspojava - rekla je Snježana Foschio iz Belupa. Na isti način postupit će i JLG, odnosno povući će svoj lijek iz ljekarni.

Neetična testiranja

Razlog suspenzije tristotinjak lijekova nije bila neučinkovitost ili toksičnost već neetična klinička ispitivanja provedena po nalogu nositelja odobrenja za te lijekove u laboratoriju GVK Biosciences u indijskom Hyderabadu. Uglavnom se radi o lijekovima koji se često propisuju u svim zemljama EU poput onih za poboljšanje rada srca, želuca, protiv bolova, alergije, depresije, antibiotika... pa će se vjerojatno podignuti velika prašina na europskom farmaceutskom tržištu, smatraju stručnjaci.

Sumnjivi EKG nalazi

Pregledom dokumenata inspektori su otkrili kako je primjerice u studijama generičkih lijekova tijekom barem pet godina otkrivena manipulacija s načinom unošenja dobivenih podatka što ih čini nepouzdanima. Nalaz će biti poslan Europskoj komisiji koja će potom donijeti i pravomoćno rješenje koje će se primjenjivati na sve zemlje EU bez obzira na to jesu li ili nisu već ranije suspendirale određene lijekove, a istraživani su u tvrtki GVK Biosciences.

Lijekovi koji se povlače

  • Rexocef (antibiotik, proizvođač Alkaloid)
  • Alerdin (protiv alergije, proizvođač Belupo - 2 oblika)
  • Sinalerg (protiv alergije, proizvođač Fidifarm)
  • Escontral (protiv alergije, proizvođač JGL - 2 oblika)
  • Tramadol (paracetamol, protiv bolova, proizvođač Pharma S)
  • Escitalopram (protiv depesije i anksioznosti, proizvođač PharmaS)
  • Vazidin (protiv smanjene opskreb srca kisikom, proizvođač Sandoz)

 

Sandoz dematira povlačenje lijeka Vazidin: Taj lijek je samo registriran u Hrvatskoj, nikada ga nismo stavili na tržište

- Obavještavamo čitatelje Jutarnjeg lista da je vijest o povlačenju Sandozovog lijeka Vazidin 35 mg iz ljekarni netočna.

Naime, kompanija Sandoz je lijek Vazidin samo registrirala u Hrvatskoj, a nikada ga nije stavila na tržište niti poduzela bilo koji daljnji korak kao što je primjerice stavljanje na listu HZZO.

Sandoz će poduzeti sve korake kako bi se utvrdile činjenice vezane uz proces odobrenja ovog lijeka. objašnjava Evelina Vranić iz tvrtke Sandoz d.o.o.

Izvor: Jutarnji.hr

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiOVIH SEDAM LIJEKOVA POVLAČI SE IZ HRVATSKIH LJEKARNI! Farmaceuti manipulirali pokusima? Na vrh strane