Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Svaka druga jabuka otrovna?

25. april 2014. 07:23:57 Pročitano 3087 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Čak 40 odsto pesticida koji se koriste za zaštitu bilja, zabranjeno je u Evropskoj uniji. Sumnjivi preparati prisutni su samo na našem tržištu i uvoze se iz Kine, Indije, Hongkonga i drugih dalekoistočnih zemalja. Dozvole za upotrebu opasnih hemikalija daju se jer se još ne primenjuje Zakon o sredstvima za zaštitu bilja, koji je donet još 2009. godine.

- Sumnjamo da pesticidi koji imaju minimum dokumentacije predstavljaju rizik po životnu sredinu, zdravlje životinja i ljudi - kaže Miroslav Ivanović iz Udruženja inostranih proizvođača sredstava za zaštitu bilja (SECPA).

- Kada je pre 10 godina Srbija dozvolila uvoz preparata propalo je 12 domaćih proizvođača pesticida!

Ovakva, u EU zabranjena sredstva, neuporedivo su jeftinija od dozvoljenih, pa se dovodi u pitanje izvoz naših proizvoda u evropske zemlje. Najveći problem je što se proizvodi tretirani neproverenim preparatima prodaju isključivo na domaćem tržištu!

- Bezbednost hrane mora da bude iznad svega ostalog i od Ministarstva poljoprivrede očekujemo da ne strahujemo od izvoza - kaže Ratko Vukićević, proizvođač krompira i predsednik Nacionalne asocijacije proizvođača voća i povrća. - Krompir tretiram isključivo preparatima dozvoljenim u Holandiji, jer su tu listu prepisale i Albanija i Makedonija! Zamislite katastrofu da nam zabrane izvoz maline, jer su ih proizvođači, ni krivi ni dužni, tretirali preparatima zabranjenim u EU!

Mali proizvođači u Srbiji nisu školovani i najčešće ne znaju šta treba da koriste, u kojoj količini i kada. Nažalost, u poljoprivrednim apotekama rade trgovci, a ne stručnjaci koji će dati dobar savet. Zbog toga se u Srbiji bez problema prodaje i totalni herbicid koji ostavlja teške posledice po zdravlje ljudi, a pogotovo onih koji ga upotrebljavaju.

- Zalažemo se za bezbednu hranu, jer su kupci ostavljeni na milost i nemilost proizvođača - kaže Andrija Lilić iz Udruženja uvoznika. - Ovo nije napad na domaće proizvođače, jer oni ne postoje! Postoje samo uvoznici preparata zabranjenih u EU koji ih u Srbiji pomešaju i prodaju. Svi jedemo hranu koja se prodaje u Srbiji i koja mora da bude bezbedna! 

VIŠE KORISTI, NEGO ŠTETE

Pesticidi su korisni, jer poboljšavaju kvalitet i prinose, daju više hrane. U Srbiji bi prinosi bili za 40 odsto manji kada se ne bi koristili.

- Da nema preparata za zaštitu bilja jeli bismo ostatke hrane koji preostale posle bolesti, korova i insekata - kaže Luka Matić iz Udruženja uvoznika. - Ipak, nije dovoljno da preparati budu efikasni, već i bezbedni. Potrebno je 10 godina i 200 miliona evra da bi se jedan preparat pojavio na tržištu, a najviše novca ode na ispitivanja. Polovina onoga što se prodaje u Srbiji uopšte nije ispitana!

Izvor: Novosti.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiSvaka druga jabuka otrovna? Na vrh strane