Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Beograd 159. na listi najskupljih gradova sveta

15. januar 2014. 07:19:49 Pročitano 2971 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

London je najskuplji grad za život na svetu, a među prvih 50 ne nalazi se ni Beograd ni bilo koji od gradova u okruženju. U regionu je najskuplja Ljubljana, pa Zagreb, dok je Beograd zauzeo 159. mesto na planeti, treće u okruženju, pokazuju podaci portala Expatistan, koji upoređuje cene života u svetskim metropolama.

 

Poređenjem cena hrane, garderobe, prevoza, iznajmljivanja stana, režija, zabave i najrazličitijih usluga, moglo bi da se zaključi da Beograd i nije toliko skup za život koliko nam se čini jer je na spisku od 200 gradova zauzeo 159. mesto. Ipak, kada se visina troškova u pojedinim gradovima uporedi sa prosečnom zaradom, dolazi se do zaključka da to baš i nije tako.

Prosečna plata u Srbiji iznosi 383 evra, dok u Zagrebu, u kome je prema ovom istraživanju život 15 odsto skuplji nego u srpskoj prestonici, plata iznosi 722 evra mesečno. Troškovi ishrane, stanovanja, prevoza i zabave u Ljubljani su oko 40 odsto skuplji nego u Beogradu.

Prema podacima ovog portala, troškovi života u Srbiji su za oko osam odsto viši od onih u Sarajevu, a 19 odsto viši nego u Albaniji. Život u Beogradu je čak za jednu četvrtinu skuplji od života u Makedoniji, dok podaci za Podgoricu nisu objavljeni.

Tvrdnje udruženja potrošača i tekstilaca da su odeća i obuća skuplji u Srbiji nego u evropskim i svetskim metropolama potvrdilo je i ovo istraživanje. Tako haljina koja u Srbiji košta 34 evra, u Njujorku košta četiri evra manje, dok je u Barseloni za nju potrebno izdvojiti 24 evra, a u Rimu jedva 10 evra.

- U zemljama EU mogu se kupiti mnogi proizvodi po povoljnijim cenama nego u Srbiji, tako u Beču patike koštaju 80 evra, a iste takve u Beogradu 110, što je posledica monopola na našem tržištu - kaže Vera Vida, predsednica Centra za zaštitu potrošača.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiBeograd 159. na listi najskupljih gradova sveta Na vrh strane