Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


U ponedeljak isključenje struje za 70.000 neplatiša

27. oktobar 2013. 09:51:14 Pročitano 3463 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Svakom domaćinstvu i firmi koja je od „EPS Snabdevanja“ dobila upozorenje pred isključenje struje, a da nakon toga nije izmirila dug, od ponedeljka preti seča struje. To znači da će bez električne energije ostati sva domaćinstva čiji dug prema novom snadbevaču prelazi 10.000 dinara, kao i svi oni koji se snadbevaju na srednji i visoki napon sa dugom iznad 100.000 dinara.

 

U Elektroprivredi Srbije kažu za “Blic” da niko neće imati prednost u isključenjima, već će nadležni podjednako isključivati sa mreže sve potrošače koji su dobili upozorenja, a ni nakon toga nisu izmirili dug.

- Nema privilegovanih. Poslali smo 70.000 upozorenja, tako da svi oni dolaze u obzir - kažu u EPS-u.

S obzirom na to da je „EPS Snadbevanje“ prvi račun podelilo za julsku potrošnju, to znači da će osnov za isključenja biti dugovi koji su narasli od 1. jula pa do sada. Tačnije, domaćinstva koja su prethodna tri meseca ostala dužna novom preduzeću za snabdevanje električnom energijom više od dva računa, dobila su uz poslednji izveštaj o stanju duga - i upozorenje pred isključenje kilovata. Rok za plaćanje upravo ističe i od ponedeljka 28. oktobra kreće se sa isključenjima.

Naime, svim kupcima kojima je upućeno upozorenje pred obustavu isporuke električne energije bio je ostavljen zakonski rok od 15 dana da svoj dug izmire. Taj rok ističe i od ponedeljka će PD “EPS Snabdevanje” podneti zahtev nadležnom Operatoru distributivnog sistema (distribuciji) da u zakonskom roku od osam dana obustavi isporuku električne energije.

Ako i ova mera ne bude dala rezultate, biće pokrenuta procedura raskida Ugovora o isporuci električne energije i trajnog isključenja dužnika sa elektrodistributivne mreže.

Za ranije dugove Elektroprivreda Srbije dala je mogućnost sklapanja reprograma do 30. novembra. Nedavno je, naime, Upravni odbor EPS prihvatio predlog Ministarstva energetike i odobrio potrošačima da svoje zaostale dugove za struju plate na 12, pa čak do 120 rata, što zavisi od visine dugovanja. Osim mogućnosti da se dugovanja plate u roku od godine, pa do čak deset, EPS potrošačima, odnosno dužnicima nudi i druge povoljnosti.

U zavisnosti od broja rata na koje se potrošači odluče da plaćaju dug, EPS će otpisati dugovanja u određenom procentu. U najpovoljnijoj situaciji biće oni potrošači koji odluče da plate ceo iznos duga, jer će im račun biti umanjen 40 odsto, pa će, recimo, zvaničan dug od 10.000 dinara biti, u konačnom obračunu 6.000 dinara.

Kako se najavljuje, rok za potpisivanje reprograma se više neće pomerati. Znači, samo oni koji do 30. novembra potpišu sa distribucijom reprogram, moći će da računaju na povoljnosti. Nakon toga, svi koji se ne uključe u reprogram ili ga budu kršili takođe će biti isključivani sa mreže po osnovu dugova prema distribucijama.

Jer se i, ako se zaključi sproazum, a ne izmiruju obaveze dva meseca zaredom, doći do raskida ugovora, a samim tim biće obračunat ceo dug s kamatom.

Moguća reklamacija

Kupci koji su u međuvremenu uplatili svoj dug, a stiglo im je upozorenje ili opomena, trebalo bi da dokaz o uplati dostave na šalter za reklamacije. Ako uoče neku nelogičnost u obračunu, kupci žalbu treba da predaju na šalterima distribucije. 

U distribucijama tvrde da su pojačali sektore reklamacija.

Izvor: Blic.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiBeograd 159. na listi najskupljih gradova sveta Na vrh strane