Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


GMO zeleno svetlo? Francuski sud skinuo zabranu na Monsantov kukuruz

04. avgust 2013. 00:00:00 Pročitano 2939 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Jedan od vrhovnih sudova Francuske, poništio je zabranu na genetski modifikovani kukuruz koji je na snazi od marta 2012 godine. Na taj način otvoriće se vrata za Monsanto GMO semena koja su već uvrštena u državnu poljoprivredu.

Odluka je doneta od vrhovnog administrativnog suda u četvrtak, argumentovana moratorijumom u vezi GMO MON810 kukuruza, jednog od dve vrste genetski modifikovanog bilja koje je dozvoljeno u EU.

Prema savetu državnog suda, zabrana "može biti doneta samo u slučaju vanredne siuacije ili dešavanjima koja imaju visok rizik" - za zdravlje ljudi ili životinja, ili okoline.

EU, koja ima najstrožije zakone u vezi GMO na svetu, zahteva žestoke testove i evaluacije od strane evropske agencije za hranu, pre nego što se dozvoli bilo koji produkt.

EU je dozvolila MON810 u 1998 godini na period od 10 godina a bio-tehnološki gigant je aplicirao 2007 godine da taj period bude produžen, iako brisel u vezi svega toga mora da donese konačnu odluku. U međuvremenu, MON810 je uzgajan u malom obimu u zemljama poput Španije ili Portugala koje su najviše otvorene prema GMO koje su zabranjeni u EU.

Francuski ministar agrokulture Stefan Le Foll, rekao je da njegova vlada ne podržava GMO i da će predložiti traganje za legalnim rutama kako bi se zaustavilo njihovo korišćenje.

U sudskom prevratu, MON810 kukuruz je poslednja faza u dugom sukobu između sektora agrokulture i francuskog javnog mnjenja kojeje visoko kritično po pitanju GMO uopšte.

U septembru prošle godine, premijer Žan Mark Ajrault, objavio je da Francuska može zadržati restrikcije na GMO pošto je predhodni moratorijum sbačen od strane suda u Novembru.

Tako govoreći, Francuska je osetljiva na korišćenje hemikalija na usevima takođe. Prošle godine francuski sud je proglasio Monsanto krivim za hemijsko trovanje bazirano na slučaju farmera iz Liona, koji je tvrdio da je pretrpeo neurološku štetu izazvanu hemikalijama protiv korova.

Frustriran zbog procesa odobravanja GMO u Evropi, Monsanto je povukao sve zahteve za odobrenjem novih GMO julu.

"Povlačimo sve zahteve u sledećem mesecu," rekao je predsednik Monsanta i direktor menadžmenta Žose Manuel Madero.

Suočavajući se sa javnim mnjenjem u vezi njihovih GMO proizvoda u nemačkoj bio-tehnološkoj kompaniji BASF koja je takođe razvijala nove useve u 2011god, ali i preselila kompletno istraživanje GMO u Sjedinjene Države.

Nemačka zajedno sa Francuskom i Italijom predstavila je državnu zabranu za GMO, iako je Nemačka dozvolila Amfloru, krompir koji je modifikovan sa višim nivoima skroba zarad industrijske upotrebe. Druge države EU zone sa zabranama na GMO su Austrija, Luksemburg i Mađarska. U maju, Mađarska je otišla toliko daleko da je zapalila 1.200 hektara GMo kukuruza pošto je vlada postala svesna da je ovo GMO žitarica.

Izvor: http://kobredabre.com/svet/item/492-gmo-zeleno-svetlo-francuski-sud-skinuo-zabranu-na-monsantov-kukuruz

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiBez rominga pet zemalja regiona Na vrh strane