Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Stočna hrana zatrovala mleko

20. februar 2013. 11:05:49 Pročitano 3730 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ministarstvo poljoprivrede konačno naložilo povlačenje mleka iz prodavnica i najavilo da će poslednju reč o bezbednosti ove namirnice u Srbiji dati referentna laboratorija iz Holandije.

Sa deset dana kašnjenja država je odlučila da mleko s našeg tržišta pošalje na dodatne analize u Holandiju. Istovremeno, Veterinarska inspekcija naložila je da se iz prodavnica povuče mleko čiji uzorci pokazuju mogućnost nedozvoljene količine aflatoksina M-1.

Osim toga, iz Ministarstva poljoprivrede su priznali da imaju problema sa ispravnošću hrane za životinje, da su naložene vanredne kontrole koje su potvrdile da je stočna hrana uzročnik pojave aflatoksina u mleku.

Povod za iznenadni obrt u ovoj aferi nesumnjivo je to što je Goran Ješić, vojvođanski sekretar za poljoprivredu, objavio da je u 26 od 35 uzoraka mleka (za dva nedostaju rezultati) nivo aflatoksina veći od propisanih 0,05 mikrograma po kilogramu. On je rekao da mu je potpuno nejasno „zašto država nije reagovala i zašto je ranije objavila da je mleko na graničnim vrednostima kada je analiza pokazala suprotno”.

Ubrzo po objavljivanju alarmantnih podataka oglasile su se većinom opozicione stranke tražeći od vlade da odmah objavi da li je mleko u Srbiji bezbedno po zdravlje ili ne. Većina mlekara sa Ješićevog spiska spornih odlučila je da je bolje da se ne oglašavaju dok bura ne prođe, a njihovi predstavnici juče su bili na sastancima u Beogradu, upravo povodom pitanja kvaliteta mleka na tržištu Srbije.

– Zbog različitih rezultata ispitanih uzoraka unutar istog mleka, a po preporuci referentne laboratorije Evropske unije, poslaćemo sporne uzorke na superanalizu u Holandiju, u laboratoriju koja može precizno da utvrdi stvarni nivo aflatoksina M-1 u mleku – saopštili su juče iz Ministarstva poljoprivrede, dodajući da će njihove inspekcije utvrditi i s kojih farmi potiče mleko čiji su uzorci pokazali povišen nivo aflatoksina i onda će biti dat nalog za obustavu isporuke mleka s tih farmi.

U ministarstvu tvrde da zdravlje ljudi u Srbiji nije ugroženo konzumiranjem mleka koje je u rafovima prodavnica jer je nivo aflatoksina, iako u nekim uzorcima iznad dozvoljenih granica, daleko ispod koncentracija koje mogu izazvati bilo kakve zdravstvene probleme:

– U Srbiji je do 2010. godine dozvoljeno prisustvo aflatoksina u mleku bilo deset puta veće nego danas (0,5 umesto sadašnjih 0,05 mikrograma po kilogramu), što je standard koji u ovom trenutku važi u velikom broju država, uključujući i SAD.

Ješić je, međutim, kako javlja „Politikin” dopisnik iz Novog Sada, izjavio da „država ne sme problem da gura pod tepih, već mora da preduzme mere koje su joj na raspolaganju”.

– Ako mene pitate da li sada treba kupovati mleko odgovor je odrečan. Ali, eto, postoje stručnjaci koji tvrde suprotno. Na vama je da li ćete mleko kupovati ili ne. Pre svega sam otac dvoje dece i to je razlog što sam objavio rezultate i uvek ću ih objaviti. Ne vidim zašto ih je država skrivala. Ona je kriva za ovo. Ovo nije političko, već pre svega bezbednosno pitanje – rekao je Ješić.

On je optužio laboratorije da nisu radile svoj posao, ali i upitao zašto ne radi nacionalna laboratorija u Batajnici. On je rekao da su postojale razne vrste pritisaka na njega da ne objavi rezultate analize, kao i da je jedina odbrana od tih pritisaka javnost u radu. Saopštio je da je MUP-u Srbije dostavio spisak mejlove i brojeva telefona s kojih mu je prećeno.

Podsećamo, nadležni su nedavno, posle incidenta sa zaraženim kukuruzom otkrivenim u Italiji koji je obelodanilo preduzeće za kontrolu kvaliteta SGS, tvrdili da su analize ove laboratorije sporne, pa čak i moguće zlonamerne. Umirujući javnost izjavljivali su da nema razloga za paniku, jer je u svega sedam odsto kukuruza koje je država kontrolisala utvrđena povećana koncentracija aflatoksina.

Samo tri meseca kasnije pokazaće se da je zaraženog kukuruza izgleda bilo malo više od sedam odsto i da kukuruz možda i nije otišao u biogorivo već u stočnu hranu. Ako je tako, onda bi trebalo uraditi mnogo više od onoga što je država do sada preduzela. Ispitati kvalitet i prisustvo aflatoksina u – mesu, jogurtu, svim mlečnim proizvodima, kukuruznom brašnu, palenti, kokičaru… Po mogućstvu u Holandiji.

Da Bosna i Hercegovina nije otkrila zaražene uzorke dva hrvatska proizvođača („Dukat” i „Vindija”) verovatno nikada ne bismo saznali do koje mere se u Srbiji prećutkuju podaci o bezbednosti hrane i na šta su sve nadležni spremni kako bi zataškali afere.

Zbog čega je bilo potrebno da pokrajinski sekretarijat radi paralelne analize, kao da unapred nije verovao šta će nam država saopštiti? Zašto kontingenti zaraženog kukuruza nisu uništeni odmah kada je aflatoksin pronađen? I da li će država, ne bi li bar malo popravila sliku o svom poštenju, izneti pred građane delić istine iz svog obimnog i dugotrajnog analiziranja mleka? Odgovore na ova pitanja, koja je „Politika” juče postavila nadležnima u Ministarstvu poljoprivrede, nismo dobili.


I najniža koncentracija može biti rizična

„Aflatoksini u hrani ne mogu se uništiti kuvanjem, pečenjem, prženjem, roštiljanjem ili bilo kojom drugom toplotnom obradom, jer su molekuli otporni na sve to”, smatra Petar Pfendt, profesor Hemijskog fakulteta u penziji, koji se javio našoj redakciji.

On kaže da se u medijima poslednjih dana pojavilo dosta nestručnih izjava na ovu temu poput toga da se zaraženi kukuruz može razblažiti dodavanjem nezaraženog i na taj način smanjiti nivo aflatoksina do dozvoljene granice. Ili da aflatoksin u kukuruzu za stočnu hranu i nije neki problem, jer se to može otkloniti prekrupljivanjem (sitnjenjem zrna koje se prethodno kruni, a na taj ne dobija se brašno nego prekrupa).

– Većina naših stručnjaka i struktura koji odlučuju ne znaju šta u slučaju kancerogenih supstanci znači „dozvoljena vrednost”. Ta vrednost prema stavu stručnjaka iz Evropske unije, koji su je i izmislili, ne znači da je hrana tada bezopasna, već da je to najniža vrednost koja se može postići uz pridržavanje svih savremenih higijenskih i zaštitnih normi. Ti stručnjaci polaze od toga da nijedna, i najniža, koncentracija kancerogene supstance nije bez rizika jer se ne zna koliko je molekula kod nekog organizma potrebno da izazove poremećaj zdrave ćelije – navodi Pfendt, dodajući da ako je sadržaj aflatoksina u nekom uzorku mleka ispod granice najniže dozvoljene vrednosti, to mleko je upotrebljivo samo zato što još nemamo bolje.

– Kada budemo uspeli da poboljšamo sve što utiče na sadržaj aflatoksina, biće propisane još niže granične vrednosti koje će u praksi biti teže postići, ali će zaštita od malignih oboljenja biti utoliko sigurnija – smatra on.

Izvor: POLITIKA

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiBlack Friday Na vrh strane