Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


PRODAVCI OBMANJUJU KUPCE! PROIZVOD ISTI, A TRI RAZLIČITE CENE: Sa kreditnom karticom veš mašina skuplja za 5.000 dinara?!

24. oktobar 2019. 13:35:39 Pročitano 1686 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U radnjama kućnih aparata naplatiće vam uređaj skuplje kada ga platite kreditnom karticom, iako im novac istog momenta leže na račun kao i kada plaćate kešom * Još veći problem je što kupci to saznaju tek kada dođu na kasu, jer je na proizvodima istaknuta cena koja se odnosi samo na gotovinsko plaćanje, što je kršenje zakona.

Kada kupujete uređaje bele tehnike, dobro pazite, jer istaknuta cena ne važi za sve načine plaćanja, pa jedan proizvod, verovali ili ne, može imati čak tri cene, otkriva Zaštitnik potrošača!

Bilo da kupujete televizor, veš-mašinu, frižider ili fen za kosu, iznos ćete platiti u zavisnosti od toga da li plaćate kešom, kreditnom karticom ili ipak naručujete onlajn. 

Najmanja cena je za plaćanje preko interneta, nešto veća kada date keš, a značajno skuplja ukoliko provučete kreditnu karticu, iako to nema nikakve logike jer prodavnici momentalno leže novac, a vas zapravo kreditira banka. 

Uz to, naznačene cene na artiklima odnose se samo za plaćanje kešom, pa potrošači nisu ni svesni da će im korišćenje kreditne kartice doneti višu cenu, što je dovođenje u zabludu i u potpunosti je protivzakonito.  

Tako, na primer, u prodavnici "Gigatron" televizor marke LG platićete 45.899 dinara ukoliko naručite preko interneta ili platite u gotovini. Međutim, ukoliko rešite da provučete kreditnu karticu, isti taj uređaj platićete 50.999 dinara. Slično je i u prodavnici "Vin-vin" gde ćete istu mašinu marke "kandi" platiti ili 37.990 ili 41.990 dinara, u zavinosti da li je keš, onlajn ili ipak kartica.

Međutim, u prodavnici bele tehnike "Tehnomanija" za sva tri načina plaćanja različite su i cene, a poručivanje onlajn biće vam najjeftinije. Tako, ukoliko izaberete televizor marke "vox" i naručite ga "iz fotelje", koštaće vas 47.990, cenu od 49.990 platićete ako se odlučite za gotovinu u prodavnici, dok će vas plaćanje karticom koštati 55.544 dinara. (pogledajte tabele)

Kartica najskuplja

U prilog ovome ide i nedavni slučaj naše čitateljke Slađane Ilić, koja je bila potpuno šokirana kada je na kasi jedne prodavnice bele tehnike shvatila koliko će je trgovci "opelješiti" samo zato što je izabrala da plati svojom kreditnom karticom.

- Bila mi je potrebna veš-mašina i zaista sam sve radnje obišla ne bi li našla pravu. Gledala sam čak i onlajn da kupim, ali nešto mi je bilo sigurnije da ja to vidim uživo, platim odmah i ponesem kući.

Otišla sam do jedne radnje i izabrala veš-mašinu koja je koštala 40.000 dinara. Da se odmah razumemo, ta cena je bila istaknuta ispod proizvoda, ali i na intrenetu. Kada sam pozvala radnju da proverim da li je ima na stanju, isto su mi ponovili taj iznos, bez naznaka za neke izuzetke.

Međutim, kada je došao trenutak plaćanja, doživela sam potpuni šok. Prodavačica na kasi me je pitala kako plaćam, rekla sam kreditnom karticom, kada je usledio njen odgovor da mi je u tom slučaju cena uvećana za pet hiljada dinara!

Bila sam potpuno šokirana i skamenjena, ali mi je ona mrtva hladna objasnila da istaknuta cena važi za onlajn ili gotovinsko plaćanje, a ta sitna, pod oznakom MP, za karticu. A vi kupci gledajte u pasulj kada kupujete jer vam to niko neće reći. Teška zabluda - ogorčena je Slađana i otkriva šta su joj u radnji objasnili posle njene žalbe:

- Navodno skuplje je jer ide na rate, iako njima novac odmah leže na račun. Mene kreditira banka i za to im plaćam kamatu. Zaista mi ništa nije bilo jasno. Pravdali su se time da navodno daju neki popust za gotovinu i internet kupovinu, pa je zato drugačija cena. Šta ću, nisam imala izbora i morala sam da kupim izabranu mašinu, samo nekoliko hiljada dinara skuplju nego što sam planirala - navodi naša sagovornica.

Obmana kupaca

Domaći stručnjaci smatraju da je ovo primer nepoštene poslovne prakse i da su trgovci, iako imaju pravo da postavljaju uslove plaćanja, isto tako i dužni da vas pre kupovine obaveste o pravoj i validnoj ceni.

Predsednica Centra za zaštitu potrošača Vera Vida ističe za Zaštitnik potrošača da prodavci na ovaj način ozbiljno obmanjuju kupce, jer je i onlajn i keš i kartica zakonski dozvoljeno sredstvo za plaćanje i ne bi trebalo da odstupaju jedno od drugog.

- Nije bitno da li je bela tehnika ili neki drugi proizvod, trgovci formiraju cene i uslove plaćanja kako njima odgovara, pa su tako napravili posebne cenovnike za plaćanje na rate, u kešu ili preko interneta. Iako je to potpuno suludo, zato što im u sva tri slučaja novac leže odmah, čak i kada se plaća kreditnom karticom.

Novac bude odmah u njihovom budžetu, a rate su na relaciji banka-potrošač, što sa prodavnicom nema nikakve veze. Ovde je najveći problem što u radnjama takvi načini plaćanja nisu objašnjeni niti istaknuti, pa kupci tek na kasi saznaju kolika je zapravo cena njihovog proizvoda.

E to već nije po zakonu i klasična je obmana potrošača -  napominje Vida i naglašava da cena i deklaracija moraju biti jasno istaknute i vidljive, a sva odstupanja od iste i rečena potrošačima pre kupovine!

Potrošači oprez

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević kaže da ovo nije kršenje zakona, ali da potrošači moraju biti informisani i napominje da pažljivo čitaju svaku napomenu i oznaku na ceni i deklaraciji.

- U zavisnosti od načina plaćanja zavise i cene, i to su negde trgovci nametnuli, a u okviru je pravila i zakona. Plaćanje na odloženo je najskuplje jer oni žele da se osiguraju da neće biti na gubitku, jer se plaća na rate, bez obzira što te rate skida banka i što njima novac leže odmah po izvršenju transakcije, a oni ostvaruju prihod.

Onlajn i keš plaćanja imaju niže cene, jer se prodavcima to pokazalo kao najbolja kupovina, pa tako "mame" kupce, a i troškovi su im najmanji. Međutim, svakako su dužni da obaveste i potrošače o tome, a ne da ih dovedu pred svršen čin.

Ovde je jedino rešenje da kupci dobro pogledaju sve napomene i stavke i da sve ispituju pre nego što se račun otkuca - navodi Bogosavljević i dodaje:

- Jedino što mi nikako nije jasno je zbog čega plaćate više kada "provučete" kreditnu karticu nego kada date keš. I u jednom i u drugom slučaju prodavnica momentalno dobija novac. Kupac je dva puta kažnjen, višom cenom i kamatom koju plaća banci.

Kreditna kartica tako gubi smisao jer ko će da je koristi ako uz kamatu koju dajete banci imate i skuplje cene u prodavnicama. Deluje kao da prodavnice bele tehnike podstiču plaćanje u kešu, što nikako nije dobro - objasnio je Bogosavljević.

Izvor: informer.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiPRODAVCI OBMANJUJU KUPCE! PROIZVOD ISTI, A TRI RAZLIČITE CENE: Sa kreditnom karticom veš mašina skuplja za 5.000 dinara?! Na vrh strane