Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


ZA TEGLU DOMAĆEG AJVARA 400 DINARA Koliko košta zimnica u "kućnoj režiji" i šta se isplati

23. septembar 2019. 11:14:52 Pročitano 2019 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Cela Srbija ovih dana miriše na pečene paprike jer je spremanje zimnice u jeku. Međutim, skupo povrće i nedostatak vremena mnoge porodice nateraće na kupovinu gotove zimnice.

Međutim, ko se odluči za pripremu, iskusne domaćice kažu da može da uštedi samo za uloženi rad. Druga prednost je ta što uvek znaju šta je u tegli. Zbog visokih cena povrća, matematika je ove godine na strani kupovine. Ipak, postoji zimnica koja je isplativija da se sprema.

Priprema ajvara smatra se najkomplikovanijim poslom jer traje dva dana. Za pripremu jedne velike tegle potrebno je oko 400 dinara.

- Kilogram paprike je od 100 do 120 dinara. Malo lošije su 60 dinara, ali za ajvar moraju da budu mesnate i kvalitetne. Za jedan kilogram ajvara potrebno je tri do tri i po kilograma pečenih paprika. Ako je cena sto dinara, to je već 300 dinara. Tegla sa poklopcem je 30 dinara. Kada na to dodam začine - ulje, so, šećer, po potrebi i plavi patlidžan, to u startu košta minimum 400 dinara. Treba imati na umu da se ajvar priprema dva dana - kaže Milena Pavlović iz Koceljeve.

Pravi ajvar samo od pečenih paprika

Ko se dvoumi da li će da kupi ili da pravi, treba da zna da se domaći ajvar prodaje po 600 dinara. U marketima se može naći i za 350 dinara, ali je najčešće spreman od kuvanih, a ne pečenih paprika. Pravi ajvar se pravi samo od pečenih paprika.

- Paprike se operu, očiste i izvadi im se seme. Nakon toga peku se na plotni. Kada se malo ohlade, odmah se ljušte i pakuju u đevđire da se preko noći ocede. Sledećeg dana se paprika melje i prži na ulju uz dodatak začina. Prženje je jedan od najvažnijih procesa i presudan za ukus. Nakon toga, ajvar se pasterizuje - objašnjava ova iskusna domaćica.

Pečene paprika za zamrzivač uvek se isplate i oko njih ne treba previše truda. Paprike se ispeku, a kada se ohlade i iz njih iscedi voda, stavljaju se u kese. To se smatra najjednostavnijom zimnicom za pripremu.

Skupi i krastavčići

- Krastavci su, takođe, ove godine skupi. Sitne krastavčiće ne možete naći ispod sto dinara za kilogram. Ako su malo kvalitetniji i svežiji, koštaju i do 150 dinara. Od 10 kilograma može da se dobije 23 do 24 tegle. Za to je potrebna jedna esencija koja košta 230 dinara. Džak krastavčića od 10 kilograma je 1.000 dinara. Tegle su 30 dinara, a za ovu količinu to je 700 dinara. Kad se doda malo šećera, soli i začina, to bude 2.000 dinara, tako da tegle krastavčića u domaćoj radinosti bude ispod sto dinara, a nigde se ne može kupiti po toj ceni - priča Milena.

Isplativa šarena salata

Turšija i šarena salata su među najjeftinijom i najmanje zahtevnom zimnicom. Za pripremu šarene salate potrebno je četiri kg kupusa čija cena je 30 dinara za kilogram, zatim dva kg krastavčića po ceni od 100 dinara, dva kg paprika čija cena je 60 dinara (jer ne mora da bude vrhunski kvalitet kao za ajvar), dva kg šargarepe po 40 dinara i isto toliko zelenog paradajza čija cena je 50 dinara. Kada se sabere, povrće ne košta više od 700 dinara, a od te količine dobije se 15 tegli.

Manja potražnja

Prodavci se na pijacama uglavnom žale na potražnju koja je dosta manja u odnosu na ranije godine.

 Ne kupuje se više na veliko u džakovima kao što je to bilo pre. Zadovoljna sam kako je rodilo ove godine, ali nema ko da kupi - kaže Ivanjičanka koja prodaje na beogradskoj pijaci.

Cene na pijacama

  • Paradajz   30 - 80 dinara po kilogramu
  • Paprika   50-100 dinara po kilogramu
  • Kupus   50-60 dinara po kilogramu
  • Karfiol   60-70 dinara po kilogramu
  • Cvekla   80 dinara po kilogramu
  • Kornišoni   40-60 dinara po kilogramu
  • Jabuka   40-100 dinara po kilogramu
  • Šljiva   60-70 dinara po kilogramu
  • Grožđe   100 dinara po kilogramu

Izvor: blic.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiOgraničen unos biljaka preko granice Na vrh strane