Odštampajte ovu stranicu

Pljeskavice i ćevapi postaju luksuz: Veliko poskupljenje junetine, mesari u problemu

23. jul 2018. 22:11:50 Pročitano 2220 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Zbog izvoza junetine u Tursku i nestašice na srpskom tržištu meso za roštilj poskupelo 20 posto za mesec dana.

Zbog najnovijeg poskupljenja junećeg mesa hamburgeri, pljeskavice i ćevapi bi mogli da postanu luksuz. Omiljena brza hrana sa roštilja u Šapcu i okolini poskupela je u poslednje dve nedelje dvadeset posto. I dok u ovom gradu hamburger sada košta 210, u Bogatiću je još skuplji - 230 dinara.

Više cene junetine se dovode u vezu sa izvozom u Tursku i da je zbog smanjene ponude, na srpskom tržištu cena utovljenih junadi već dostigla 2,40 evra za kilogram. Prvo su cene podigli klaničari, onda i prerađivači, a viši cenovnici su, na kraju, osvanuli i u mesarama i prodavnicama brze hrane.

Darko Manjenčić, vlasnik radnje "Topmes" iz Šapca kaže da je povećanje cena bilo neminovno najviše zbog poskupljenja junadi. On se bavi preradom junećeg mesa i prodajom mesa za roštilj, a vlasnik je i hamburgerije na autobuskoj stanici u ovom gradu.

- Ne znam koliko je poskupljenje junećeg mesa posledica izvoza. Moguće je da su cene povećane i zbog toga, ali je poznato da na našem tržištu nema dovoljno tovljenih junadi. Priča se o uvozu smrznutog mesa i ja ne bih ulazio u rasprave koliko je to tačno jer godinama prerađujemo samo sveže domaće meso i insistiramo na kvalitetu, zbog kojeg i opstajemo. Nerado smo podigli cene, ali smo bili primorani da bi održali kvalitet i to smo učinili kada su klaničari podigli cenu svežeg mesa za 80 dinara po kilogramu - kaže Manjenčić.

Veliki kupci svežeg mesa od klanica čereke svežeg mesa za preradu dobijaju nešto jeftinije od ostalih, što znači da cene prerađenog mesa koje završi na roštilju nisu maksimalne i da bi mogle da budu još više.

Kilogram mesa za pljeskavice i ćevape u poslednjih mesec dana je poskupeo sa 450 na 540 dinara, pa krajnji potrošač za hamburger od 150 grama mesa mora da plati od 210 dinara u Šapcu do 230 u Bogatiću! Popularni su i "mali" hamburgeri sa 125 grama mesa koji koštaju između 120 i 160 dinara.

"Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane", kaže narodna izreka. Tako stočari zadovoljno trljaju dlanove zbog rasta cene tovljenih junadi, a potrošači u mesarama se snebivaju kada za kilogram buta treba da izdvoje 800 dinara. Ako se mesa i odreknu, roštilja verovatno neće. Kiosci brze hrane i pored poskupljenja imaju isto posla kao i pre poskupljenja.

Izvor: Telegraf.rs

Neda Dimitrijević

Najnovije od Neda Dimitrijević