Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


"Zdravo", "snižava holesterol", "podstiče rast dece", "za zdrave zube": Ove lažne izjave su od sada zabranjene na namirnicama

06. jul 2018. 13:43:30 Pročitano 2274 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dr Danica Zarić, direktorka IHIS Nutricionizma objašnjava za Telegraf da je ovaj pravilnik u potpunosti usklađen sa evropskim.

Isticanje lekovitih svojstava hrane više nije dozvoljeno. Tek usvojeni Pravilnik o zdravstvenim i nutritivnim izjavama trebalo bi da uvede red među proizvodima sa sumnjivim izjavama, pa više nećemo moći da vidimo namirnice na kojima stoji "zdravo", "zdravlje", "lekovito", "snižava holesterol", "za zdravo srce", "podstiče rast dece" i slično. 

Praksa reklamiranja proizvoda kojim se potrošači dovode u zabludu uskoro odlazi u istoriju i u Srbiji. U praksi to znači da se u rafovima više neće prodavati voda koja zato što sadrži magnezijum ili kalcijum "čuva krvne sudove ili srce", "jača imuni sistem" ili pak "leči" na bilo koji drugi način, jer je to klasično dovođenje potrošača u zabludu.

Izjava da probiotik utiče na rad creva ili imunog sistema moraće da bude skinuta sa jogurta. Na njemu će moći da stoji samo "žive kulture u jogurtu ili fermentisanom mleku poboljšavaju varenje laktoze iz tog proizvoda kod osoba koje imaju problem sa varenjem laktoze". Ni sokovi koji imaju zaslađivače, a na njima piše "bez šećera" više neće moći da se prodaju sa tom etiketom.

Zabranjeno će biti i da stoji "stabilizuje krvni pritisak", "jača imuni sistem", "čuva krvne sudove", "ubrzava oporavak", "eliksir mladosti", "visok sadržaj vitamina C".

Neće više biti dozvoljena upotreba izjava koje sugerišu da bi zdravlje moglo biti pogoršano ako se ne konzumira ta hrana, koje upućuju na brzinu gubitka telesne mase i koje upućuju na preporuke individualnih medicinskih stručnjaka, nutricionista ili dijetetičara i dobrovoljnih zdravstvenih udruženja.

Dr Danica Zarić, direktorka IHIS Nutricionizma objašnjava za Telegraf da je ovaj pravilnik u potpunosti usklađen sa evropskim.

- Sada će sa rafova morati da se povuku proizvodi koji sadrže nepravilne zdravstvene izjave u kojima se tvrdi da proizvodi leče. To će posebno da utiče na proizvođače superhrane za koju tvrde da ima super moći - objašnjava dr Zarić.

Osim toga, naše kompanije neće više moći da se pozivaju na kliničke studije urađene prošlog veka.

- Ako neki proizvođač bude želeo da dobije svoju zdravstvenu izjavu, moraće da se obrati nekoj zemlji EU, jer Srbija neće imati telo za odobravanje izjava - objašnjava dr Zarić.

Od sada će se koristiti mnogo manje atraktivne, ali preciznije tvrdnje, pa će umesto “podstiče rast dece“, za vitamin D stajati izjava „vitamin D doprinosi normalnom rastu i razvoju kostiju dece”, i to samo ukoliko taj proizvod sadrži minimum 15 odsto dnevnih potreba ovog vitamina na 100 grama proizvoda.

U KOM SLUČAJU MOGU DA STOJE OVE OZNAKE:

Mala energetska vrednost - ako proizvod ima do 40 kalorija u 100 grama

Mala količina masti - ako proizvod ima do 3 grama masti na 100 grama

Bez masti - ako proizvod ima do 0,5 grama masti

Mala količina šećera - ako proizvod ima do 5 grama šećera

Bez šećera - ako proizvod ima do 0,5 grama šećera

Bogata vlaknima - ako proizvod ima najmanje 6 grama vlakana

Bogata proteinima - ako proizvod ima najmanje 20 odsto proteina

NOVE ZDRAVSTVENE IZJAVE

KAKO JE STAJALO NA AMBALAŽI - KAKO ĆE STAJATI

Snižava holesterol - Smanjenje unosa zasićenih masti doprinosi održavanju normalnog nivoa holesterola u krvi

Jogurt za lakše varenje - Žive kulture u jogurtu ili fermentisanom mleku poboljšavaju varenje laktoze iz tog proizvoda kod osoba koje imaju problem sa varenjem laktoze

Voda čuva vaše zdravlje - Magnezijum doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti

Pirinač snižava holesterol - Monakolin K iz fermentisanog crvenog pirinča doprinosi održavanju normalnog nivoa holesterola u krvi

Zdrav doručak - Vlakna iz ovsenog zrna doprinose povećanju volumena stolice

Čisti krvne sudove - Polifenoli maslinovog ulja doprinose zaštiti lipida u krvi od oksidativnog stresa

Za zdrave zube - Konzumiranje hrane/pića koja sadrže zamenu za šećer doprinose održavanju mineralizacije zuba

Čisti zube i smanjuje kiselinu - Guma za žvakanje bez šećera doprinosi održavanju mineralizacije zuba

Za bolju probavu - Vlakna pšeničnih mekinja doprinose povećanju volumena stolice

Podstiče rast dece - Vitamin D doprinosi normalnom rastu i razvoju kostiju dece

Proizvođačima će biti dat rok za zamenu ambalaže od 18 meseci.

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiAlnatura dečja hrana povučena s tržišta u Hrvatskoj Na vrh strane