Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Izvesno poskupljenje junećeg mesa

29. jun 2018. 10:09:02 Pročitano 1894 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Cene u otkupu već porasle 30 odsto što će se odraziti i na maloprodaju, tvrde analitičari. Zbog veće potražnje za junetinom i otvaranjem ka turskom tržištu cene ove vrste mesa uskoro bi mogle da budu više i u maloprodaji.

Već sada u trgovinskim lancima kilogram junećeg buta košta oko 760 dinara što je rast oko 15 odsto u odnosu na cene od pre mesec dana, a analitičari predviđaju da se poskupljenje neće na tome zaustaviti.

Ovo je nedavno nagovestio i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ističući da tovno govedarstvo ima perspektivu pre svega zbog velike potražnje, naročito u Turskoj. – Cena kilograma goveđeg mesa sa 1,90, koja je bila pre potpisivanja sporazuma, danas je na 2,30, 2,35 pa čak i 2,49 evra, gotovo 30 odsto je porasla samo zato što smo se otvorili za neka tržišta – rekao je ministar poljoprivrede.

Da je rast cena u radnjama značajan pokazuje i to da je u proleće prošle godine cena junećeg buta bila oko 660 dinara. Agrarni analitičar Čedomir Keco smatra da će se ovakve promene na tržištu otkupa odražavati na maloprodajne cene, ali da ta poskupljenja ne bi smela da budu velika jer je ta vrsta mesa ionako nerealno skupa.

Izvor: Politika.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiDo kraja jeseni bez penala za raskid ugovora s operaterima Na vrh strane