Odštampajte ovu stranicu

Potrošačima mora sve da bude jasno

27. mart 2018. 10:51:58 Pročitano 2280 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Novi pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane donosi niz novina. Nutritivne vrednosti namirnica biće razumljivije. 

PIŠE da šećera ima, ali ne i koliko. To više neće biti moguće na deklaracijama namirnica. Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane "naređuje" proizvođačima da od sredine godine na etiketama svojih proizvoda moraju da istaknu sastav, ali i količine. Nutritivne vrednosti moraju biti razumljive i "srpskim jezikom" objašnjene potrošačima. Za pojedine zamene sastojaka predviđena je i veličina slova kojima se ta promena naznačava. Potrošači se nadaju da će sitne i nejasne deklaracije za čije je čitanje često potrebna lupa - napokon otići u prošlost.

Cilj novog pravilnika o deklarisanju hrane je bolja informisanost potrošača, ali se njime uređuje i odgovornost privrednika u poslovanju sa hranom. Tako će proizvođači od 15. juna morati da navedu energetsku vrednost, ali i količinu masti, zasićenih masnih kiselina, ugljenih hidrata, šećera, proteina i soli. Možda najveća prednost novih nutritivnih etiketa jeste ta što će biti jasne svim potrošačima.

- Primera radi, prema Pravilniku na nutritivnoj deklaraciji više nije moguće navoditi natrijum, umesto toga, obavezno se na deklaraciji proizvoda navodi sadržaj soli - kažu za "Novosti" u Ministarstvu poljoprivrede. - Kod suhomesnatih prerađevina, uz naziv proizvoda mora da se navede i informacija o dodatoj vodi. U slučaju prerađevina koji se proizvode od komada mesa, dela ili celog trupa, sa kostima ili bez njih, naziv hrane treba da sadrži navod o prisutnosti vode, ukoliko dodata voda čini više od pet odsto težine gotovog proizvoda a nije tehnološki opravdana. Ova informacija se obavezno navodi uz naziv proizvoda na deklaraciji, a može da se ponovi i na reklamnom delu ambalaže.

Ako proizvođač u prerađevine dodaje proteine, kao što su albumin, kolagen ili kazein različitog životinjskog porekla, onda uz naziv proizvoda treba da navede ove proteine zajedno sa imenom životinjskih vrsta od kojih su dobijeni.

- Ukoliko je neki sastojak, za koji krajnji potrošač očekuje da se uobičajeno koristi ili da je prirodno prisutan u toj hrani, zamenjen drugim sastojkom, proizvođač mora u spisku sastojak da navede tu komponentu koja je upotrebljena kao delimična ili potpuna zamena - ističu u Ministarstvu poljoprivrede. - To mora da bude naglašeno blizu imena proizvoda, upotrebljavajući slova čija je visina najmanje 75 odsto visine slova naziva proizvoda.

Ovim pravilnikom se, naime, brišu sitna slova za određene detalje na deklaracijama. Čitanje sastojaka proizvoda je proteklih godina bilo problem i potrošača sa odličnim vidom jer su sitnim slovima "skrivani" određeni sastojci.

ODLAGANjE POD PRITISKOM

HRANA koja je proizvedena, upakovana u ambalažu i deklarisana pre 15. juna, bez nutritivne deklaracije, moći će da se nađe u prometu do 31. decembra. Namirnice koje će biti proizvedena posle 15. juna moraju da bude deklarisane u skladu sa novim pravilnikom.

Ovi rokovi, međutim, naišli su na negodovanje Udruženja potrošača, koji ističu da će zbog pritiska proizvođača hrane, potrošači do kraja godine ostati bez informacija o sastavu proizvoda, kao i količini masti, šećera i soli koji ona sadrži.

Izvor: novosti.rs

Neda Dimitrijević

Najnovije od Neda Dimitrijević