Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Skupa oprema za bebe u Srbiji, može li jeftinije?

23. mart 2018. 11:12:53 Pročitano 2193 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Roditelji u Srbiji opremu i hranu za bebe plaćaju i do 30 odsto više nego u zemljama u regionu. Visoke marže i nedostatak konkurencije samo su neki od razloga za tako visoke cene. Kako bi roditelji kupili sve što je potrebno za bebu, prvih nekoliko meseci potrebno je između 60.000 i 120.000 dinara.

Za krevetac treba izdvojiti oko 20.000, a za malo kvalitetnija kolica čak 50.000 dinara. Auto-sedišta, nosiljke i stolice za hranjenje mogu se naći za nešto manje novca. Pored tih većih izdataka, još jedan važan rashod jesu i pelene na koje svakog meseca ode bar 5.000.

"Imali smo priliku da kupujemo i da dobijamo iz inostranstva mnoge stvari i da čujemo od prijatelja da su na sniženju kupovali stvari koje su po deset puta jeftinije nego kada su sniženja kod nas", kaže majka iz Beograda Jelena Bratić.

Zato je sve više roditelja koji se odluče za kupovinu u susednim zemljama, najčešće u Mađarskoj i Bugarskoj. Tamo je mogo veći izbor a i za manje para dobiju i više i kvalitetnije

"Mi imamo malo domaćih proizvođača, uglavnom se roba uvozi a kad se uvozi iz inostranstva –za očekivati je da bude manja konkurencija, da njena cena bude veća. Što bude više beba biće više zainteresovanih da se bave tom proizvodnjom, pa to opet znači veću ponudu, što opet znači da će cene ići nadole", objašnjava Mladen Radović iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Mere države za podsticaj rađanja su dobrodošle. Pomoć od 100.000 dinara za prvo dete je značajan korak, saglasni su roditelji. Smatraju i da bi, međutim, i te kako na kućni budžet uticalo i smanjenje cena hrane i odeće za najmlađe.

"Pomoć koja je najavljena je dobra u smislu da će finansijski pomoći porodicama, ali zaista mislim da neće nikog nagovoriti da rodi ili ne rodi dete. Biti roditelj, a posebno biti majka danas znači biti jako, jako snalažljiv. Imamo sreću da živimo u kulturi koja puno toga deli, tako da mnogi roditelji nasleđuju stvari od rođaka, prijatelja, kumova", navodi Jovana Ružičić iz Centra za mame.

Sniženja i popusti u Srbiji manja nego u inostranstvu 

Kada prebrode kupovinu tih krupnih, skupih stvari, roditelje sačekaju i redovni mesečni troškovi za hranu i kozmetiku za bebe.

"Naš svet je naučio da se snalazi u takvim situacijama, pa se, recimo, prate akcije. Na ličnom primeru mogu da kažem da pakovanje pelena koje košta oko 2.500 dinara može da se nađe, na svaka dva do tri meseca na akcijama, za nekih 1.900 dinara", kaže Maja Anokić iz Centra potrošača Srbije.

Sniženja i popusti su u Srbiji daleko manja nego u inostranstvu, ali, ukoliko pogodite trenutak, kolica možete naći i za desetak hiljada, a garderobu i igračke i za nešto manje od hiljadu dinara.

Izvor: rts.rs

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVesti Na vrh strane