Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


Novi skandal s mesom u EU

20. mart 2018. 09:39:46 Pročitano 2317 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Belgijska kompanija „Veviba” falsifikovala podatke o roku trajanja mesa i u mesne proizvode stavljala klanični otpad.

Nova afera s prodajom mesa starog 12 godina trese Belgiju, Holandiju, Luksemburg i Veliku Britaniju. Vlasti u Belgiji, pre nekoliko dana, zatvorile su klanicu u Bastonju domaće kompanije „Veviba”, koja je falsifikovala podatke o roku trajanja mesa i u mesne proizvode stavljala klanični otpad. Sumnja se da je ovo meso stiglo i do Kosova.

Da skandal bude veći, otkriveno je da je bilo prevara i s organskim mesom, koje je mešano s onim proizvedenim na konvencionalan način. Belgijski ministar poljoprivrede Denis Dukarme izjavio je da je ova firma stavila finansijsku korist ispred zdravlja potrošača, zbog čega ih je klasifikovao kao „mafijašku kompaniju”. Inače, ova firma na zvaničnom sajtu navodi da su specijalizovani za goveđe meso, s dnevnom isporukom od 40.000 pakovanja.

– Kontrola još nije potpuno završena zbog količine mesa koje su zatečene u hladnjačama. Ali već sada znamo da 70 odsto uzoraka nije bilo u skladu s propisima o bezbednosti hrane – rekao je Dukarme.

Mediji izveštavaju da su dva najveća trgovinska lanca u ovim zemlji – „Delez” i „Koliruit” – uklonili meso firme „Veviba”, odnosno da su prekinuli čak i sve komercijalne odnose s grupom „Verbist”, liderom u ovom sektoru na tom tržištu, čiji je i „Veviba” deo.  

U međuvremenu su kontrole pojačane i u drugim članicama, a predstavnici Ministarstva poljoprivrede u Berlinu saopštili su da Nemačka nije pogođena. Sistem na brzo upozoravanje na nebezbednu hranu (RASFF) je još pre desetak dana na zvaničnom sajtu objavio ovu informaciju, posle čega je usledila i zvanična kontrola u marketima.

Belgijski inspektori su, inače, u klanici ovog proizvođača iz 2.000 paleta s mesnim proizvodima, spremnih za transport, uzeli 200 uzoraka – od toga čak 133 nisu bila u redu. Ustanovljeno je da je mleveno meso pripremano od klaničnog otpada. Većina etiketa na pakovanjima „Vevibe” bila je pocepana, a godina proizvodnje prepoznatljiva samo na nekim deklaracijama.

Još jedno od otkrića ove akcije jeste da je meso proizvedeno pre 12 godina iz klanica firme „Veviba” izvezeno na Kosovo. Prema pisanju holandskih medija, kosovska inspekcija za hranu je još 2016. na ovo upozorila Belgijsku agenciju za bezbednost lanca hrane (Afsca).

Iako je belgijsko pravosuđe pokrenulo istragu, predmet je bio u fioci do pre mesec dana, kada je slučaj ponovo pokrenut. Ministar poljoprivrede je takođe ošto kritikovao belgijsko pravosuđe kome je trebalo više od godinu dana da pošalje inspekciju u ovu kompaniju iako su imali dokaze šta se tamo događa.  

U ovaj slučaj uključila se i stručna javnost, a najviše iznenađuje mišljenje neimenovanog profesora s belgijskog univerziteta u Gentu, koga su citirali svi lokalni mediji. On je izjavio da „zamrzavanje mesa tokom perioda od 12 godina ne mora da predstavlja rizik po zdravlje”, ali da bi se izbegla i najmanja opasnost, hlađenje ne bi smelo da se prekida i meso mora stalno da bude na temperaturi od minus 18 stepeni Celzijusa.

Kako prenose evropski mediji, ovaj slučaj podseća na prošlogodišnji skandal s fipronilom u jajima. Tada se takođe saznalo da su belgijske vlasti dugo znale za kontaminaciju jaja pesticidima. I tada je prvobitno rečeno da je pogođen samo mali broj zemalja – među kojima nije Nemačka – da bi se kasnije ispostavilo da su širom Evrope – pa i u Nemačkoj – u prodaji bili milioni potencijalno kontaminirah jaja.

Izgleda da postoji ozbiljan strah da se i ovaj slučaj neće tek tako okončati. Prema istraživanju „Politike”, kontrole su se proširile na celu Evropu. Samo u poslednjoj nedelji na portalu RASFF-a pojavilo se mnogo upozorenja na problematičan kvalitet mesa i prerađevina. Tako je u Velikoj Britaniji prijavljena listerija monocitogenes u dimljenim, vakuumiranim pakovanjima svinjskih ušiju iz Litvanije.

Italija je u kobasicama iz Španije pronašla salmonelu, kao i Nemačka u zamrznutom pilećem belom mesu iz Brazila. Belgija je, takođe, poslala još jedno upozorenje na prisustvo ove opasne bakterije u konjskom mesu domaće proizvodnje. Iz Francuske su poslali obaveštenje o prisustvu jedne vrste salmonele u zamrznutim pilićima iz Poljske, koji su na ovo tržište došli preko Španije.

Danska je prijavila kampilo bakteriju u pilećim prsima iz Francuske. Stiglo je još nekoliko obaveštenja o problematičnom pilećem mesu iz Poljske. Ovo nije kraj izveštajima s evropskog tržišta mesa.

Belgijskog mesa nije bilo u Srbiji

U Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede rekli su za naš list da su upoznati sa slučajem oko izvoza i prodaje starog mesa iz Belgije.

– Čim smo dobili informaciju preko RASFF-a, proverili smo sve isporuke i dokumentacije. Ovog mesa nema u Srbiji, ali će kontrole svakako biti pojačane – kažu u Upravi za veterinu.

 

Izvor: Politika.rs

 

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeVestiOva majica se u Španiji PRE 5 GODINA prodavala za 10 evra, a u Srbiji je DANAS 4 puta skuplja Na vrh strane