Odštampajte ovu stranicu

Benzin poskupljuje do kraja nedelje: Evo koliko će koštati litar goriva

18. januar 2018. 15:52:43 Pročitano 3689 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Zbog povećanja cene barela nafte na svetskom tržištu, sve vrste benzina i dizela u Srbiji do kraja nedelje mogle bi da poskupe za čak pet dinara po litru.

Aktuelna cena barela nafte na londonskom tržištu je ovih dana porasla za 3,3 odsto i tako je dostigla rekordni nivo u poslednje tri godine. Ovo poskupljenje osetiće i potrošači u Srbiji jer gotovo sva nafta koja se prerađuje i prodaje u našoj zemlji dolazi iz uvoza.

- Sve naftne kompanije u Srbiji jednim delom uvoze gorivo. Zbog toga će se ovaj drastičan porast cene barela nafte na svetskom tržištu odraziti i na poskupljenje benzina i dizela na pumpama u Srbiji. Do poskupljenja mora da dođe jer mi to gorivo prilikom nabavke skuplje plaćamo, a državne akcize će ostati nepromenjene. Prema sadašnjim očekivanjima, u narednih pet do šest dana će porasti cene svih vrsta benzina i dizela za oko pet dinara po litru. Smatram da ovo poskupljenje neće uticati na prodaju jer je ovakvih oscilacija bilo i ranije i to je nešto što se u ovom poslu dešava s vremena na vreme - objasnio je Srđan Knežević.

Vest o poskupljenju benzina i dizela je potvrdio i direktor Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović, koji objašnjava da domaće tržište zavisi od uvoza nafte, pa samim tim tako varira i cena.

- Tržište Srbije u velikoj meri zavisi od uvoza nafte i derivata nafte, pa samim tim i promene cene na globalnom tržištu utiču na cene goriva u Srbiji. Oko odsto sirove nafte koja se preradi u Rafineriji u Pančevu potiče iz uvoza, a uvoze se i određene količine gotovih proizvoda, pre svega dizela, benzina i tečnog naftnog gasa - istakao je Mićović, a potom i objasnio kako se formiraju cene goriva u Srbiji.

- Akciza, naknada za formiranje obaveznih rezervi, naknada za markiranje goriva, naknada za monitoring kvaliteta i PDV su oko 80 dinara po litri, Kada su benzin i dizel u pitanju, i to je oko 55 odsto cene koju možete videti na benzinskim stanicama. Na njih berzanska cena nafte gotovo uopšte ne utiče. Na preostalih 45 odsto maloprodajne cene utiču berzanske kotacije, i zbog toga benzin i dizel poskupljuju sa rastom cene barela nafte na svetskom tržištu ili pojeftinjuju u obrnutom slučaju - detaljno nam je objasnio Mićović.

Od juna do decembra nafta poskupela 50 odsto

Tomislav Mićović kaže da je od juna prošle godine do decembra cena barela sirove nafte na svetskom tržištu porasla za čak 50 odsto.

- Barel nafte tipa BRENT je u junu prošle godine koštao 45 dolara, a na kraju 2017. čak 67 dolara. To jasno govori da je u samo šest meseci nafta poskupela za oko 50% - otkrio nam je Mićović.

Izvor: Telegraf.rs

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Najnovije od CEPS