Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial
četvrtak, 28 januar 2016 08:15

Aparati rade samo dok traje garancija

Kućni aparati, čak i kada ih proizvode poznate svetske kompanije, sve više zadaju probleme potrošačima. Većina uređaja u današnje vreme sistemski se proizvodi sa greškom, lošijim pojedinim delovima, kako bi kupac morao da u relativno kratkom vremenu, najčešće nakon isteka garantnog roka, kupi novi uređaj. Brže se kvare, a kod mnogih i pre isteka roka ima mnogo propusta... Dešava se da motor na frižideru "ode" za sedam dana, mašina za sušenje veša varniči, programator na veš-mašini nije dobro podešen, softveri na laptopu i mobilnom telefonu ne reaguju posle samo dva meseca korišćenja...

Objavljeno u Vesti

Alkoholna pića će moći da se reklamiraju u štampi. To je ključna novina predloga Zakona o oglašavanju, koji se našao u skupštinskoj raspravi. Kada su u pitanju elektronski mediji reklame za alkoholna pića moći će da vide samo noćobdije.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić obrazlažući predloženi zakon, rekao da je "novim rešenjem predviđeno da se alkoholna pića do 20 odsto alkohola reklamiraju u elektronskim medijima od 18 časova do šest sati ujutru".

Objavljeno u Vesti
sreda, 20 januar 2016 07:46

Ista roba - 100 cena

Analiza cena namirnica u vodećim trgovinskim lancima pokazuje da se osetno razlukuju od radnje do radnje. Čak i letimičan pogled na našu listu uporednih cena pokazuje velike oscilacije, ne samo kod akcijskih, već i redovnih cenovnika. Pre kupovine potrošači treba da obilaze radnje, jer razlike u ceni istih proizvoda, iste gramature idu i do 40 odsto.

Objavljeno u Vesti
ponedeljak, 18 januar 2016 08:05

EVO KAKO EPS KRADUCKA!

Evo kako nas EPS krade, brojilo je najmanji problem jer ono samo očitava. El. brojilo bi trebalo da meri tačnu potrošnju električne energije bez obzira na napon. Kad se kaze da je uređaj 1000 Wati on je 1000 Wati na 220 Volti jer ima impedansu od 44 Oma i vukao bi 5 Ampera. Kad je manji napon on troši manje jer unutrašnja impedansa ne može da se promeni tako da uređaj ostane 1000 Wati, ako je napon 170V snaga će biti 657 Wati, struja 3.86 Ampera (samo će ti brojilo obračunavati da trošiš 850 Wati).

Objavljeno u Vesti

Zbog zaštite autorskih prava niko u Srbiji uskoro neće smeti da prodaje torte sa likovima poznatih crtanih junaka: Pepa Praseta, Mikija Mausa, princeza Elze i Ane, Sunđer Boba, Munje Mekvina.

Objavljeno u Vesti

Posle Nove godine i Božića dobro će nam doći malo više voća i povrća u ishrani. To nam savetuju i nutricionisti. Kupujući, ipak možete da uštedite. Zbog toga su volonteri CEPS-a ponovo 10. januara 2016. godine,  obišli prodavnice i pijace i popisali cene voća i povrća...

Pogledajte i uporedite cene koje vam najviše odgovararu. Koliko je koja prodavnica  udaljena od vašeg stana, da li možete sami da doneste ono što ste kupili ili vam trebaju kola ili taxi da to prevezete. Koliko vam se i šta vam se najviše isplati. Prijatno uživanje u kupovini.

Objavljeno u Saveti
Strana 1 od 2

Registracija

E - Mail vesti

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeSavetiČlanci poređani po datumu: januar 2016 Na vrh strane