Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial


AKO NISTE ZNALI: Evo šta znače oznake BB, CC, DD, EE ili PP na kremama!

24. april 2017. 17:18:30 Pročitano 2298 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BB pa i CC kreme su poslednjih godina bile pravi hit, ali da li znate šta te oznake na njima zapravo znače? Otkrivaju više nego što znamo i pomažu da odaberemo najbolju.

BB krema – je skraćeno za balzam za lepotu ( „beauti balm“). Kreme sa ovom oznakom vlaže kožu lica i smanjuju iritacije, ali ne mogu regulisati masnoću lica. BB krema odgovara svim tipovima kože.

CC krema – je skraćenica za kontrolu boje ( „color control“) i ova vrsta kreme je osmišljena kako bi neutralizovala iziritirane delove lica i ublažila crvenilo. Sadrži aktivne supstance zahvaljujući kojima koža izgleda sveža i ima glatku teksturu. Ne preporučuje se osobama koje imaju masnu ili problematičnu kožu.

DD krema – je skraćenica za dnevnu odbranu ( „daili defence“), a svrha kreme je da štiti kožu od svakodnevnih loših uticaja.

Jako je dobra kod zaštite lica od sunca, ali stručnjaci ne preporučuju konstantno korišćenje DD kreme jer može zatvoriti pore lica. Najbolja je za stariju kožu.

EE krema – je skraćenica za dodatni piling ( „ektra ekfoliation“). EE krema obnavlja kožu skidajući mrtve ćelije sa lica i štiti ga od sunca pružajući mu dodatnu vlagu. Neke od ovih krema imaju kombinovane elemente za zaštitu od UV zračenja i zaštitu od pojave akni. EE kreme se ne bi trebale često koristiti, a nisu namenjene osobama sa tankom i osetljivom kožom.

PP krema – je skraćenica za savršeno ružičasto ( „perfect pink“), a koristi se kao baza za šminkanje. Sadrži čestice silikona koji popunjava neravnine na licu dajući mu gladak i uravnotežen izgled. Namenjene su svim tipovima kože, ali se savetuje da se koriste zajedno sa drugim proizvodima za negu lica. Između PP kreme i šminke je dobro koristiti i toniranu kremu.

Izvor: 24sata.hr

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

 CEPS ANKETA

Kupili ste proizvod putem interneta. Da li možete odustati od ugovora - vratiti robu bez objašnjenja u roku od 14 dana?

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeSavetiVolonteri CEPS-a u obilasku prodavnica i pijaca, mart 2018. godine Na vrh strane