Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije
noncommercial

Kako dekodirati mobilni telefon

apr 23 Pročitano 2645 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Mobilni telefoni koje korisnici kupe kod operatera uz pakete usluga kodirani su samo za korišćenje u toj mreži, međutim, postavlja se pitanje šta se dešava kada istekne ugovorna obaveza ili kada korisnik promeni operatera.Da li u takvoj situaciji telefon može da se otključa i da se koristi u mreži drugog operatera?

Evropska je praksa, navode u Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS), da kada ugovorna obaveza istekne, korisnik se obrati operateru sa zahtevom i bez naknade mu stiže kod za otključavanje.

Kako objašnjavaju u NOPS-u, najvažnije je to da operater mora da obavesti potrošača pod kojim uslovima kupuje telefon (da li je zaključan ili nije), kao i da li je moguće nakon isteka ugovora koristiti ga izvan matične mreže.

Kakva je praksa kada je reč o dekodiranju telefona, da li korisnik može da zatraži dekodiranje ukoliko prelazi kod drugog operatera i koliko to košta? Da li dekodiranje obavi novi ili stari operater i da li obaveštavate potrošače pod kojim uslovima kupuju telefon, pitali smo sva tri operatera mobilne telefonije.

TELEKOM:

Svim korisnicima „Telekom Srbija” se prilikom kupovine mobilnih telefonskih aparata daje informacija da su oni kodirani i da ih je moguće koristiti isključivo u našoj mreži. Za kodiranje mobilnih telefona zaduženi su zastupnici konkretnih proizvođača u Srbiji. Ukoliko podnese zahtev za prelazak u drugu mrežu, korisnik ima mogućnost da „Telekomu Srbija” podnese zahtev za dobijanje koda za otključavanje kako bi svoj mobilni telefon mogao da koristi u drugim mrežama. Izdavanje tog koda za naše korisnike je besplatno.

VIP:

Naši korisnici potpisuju pretplatnički ugovor u kome je navedeno da terminalna oprema radi isključivo sa vip sim karticom i naša praksa nije da uređaje otključavamo automatski nakon isteka ugovorne obaveze. Usluga dekodiranja telefona nije regulisana Pravilnikom o prenosivosti broja u javnim mobilnim telekomunikacionim mrežama, tako da svaki operater postupa u skladu sa svojim opštim pravilima poslovanja. Kao i drugi mobilni operateri, VIP od proizvođača telefona poručuje zaključane i slobodne telefone. Naše je iskustvo da su zaključani bolje tehnički zaštićeni i korisnicima obezbeđuju kvalitetno korišćenje svih mogućnosti uređaja. Dodatni razlog za zaključavanje telefona su različite zloupotrebe uređaja koje takođe utiču na korisničko iskustvo, među kojima je i nasilno dekodiranje mobilnih telefona i njihova preprodaja na crnom tržištu.

U šest godina komercijalnog poslovanja na srpskom tržištu imali smo malo zahteva korisnika za otključavanje telefona kako bi mogli da budu korišćeni u drugim mrežama. Zato ovu uslugu nismo uvrstili u svoju redovnu ponudu, ali smo izlazili u susret korisnicima koji su, nakon isteka ugovorne obaveze, poželeli da otključaju svoj telefon i za to nismo tražili nadoknadu.

TELENOR:

Nakon isteka ugovorne obaveze, korisnik koji nema dugovanja prema operatoru može da traži dekodiranje telefona, a „Telenor” je prvi operater koji je ovo počeo da praktikuje.Korisnik može da zatraži dekodiranje aparata i ukoliko je ispunio uslove za prelazak kod drugog operatera. Dekodiranje obavlja operater od koga je korisnik kupio aparat.

Pre kupovine korisnik dobija sve informacije u vezi sauređajemkoji kupuje, pri čemu seinformacija o kodiranju nalazi i u opštim uslovima koji su dostupni svim  postojećim i potencijalnim korisnicima. Nakon dekodiranja takav uređaj može da se koristi u svakoj drugoj mreži.

S. D.

izvor: http://www.politika.rs/rubrike/potrosac/Kako-dekodirati-mobilni-telefon.lt.html

CEPS

Ceps.rs - Informisanje i edukacija potrošača Srbije, kao i želja da se kroz zaštitu prava potrošača od pasivnog konzumera stvori aktivni potrošač svestan svojih prava.

Adresa sajta www.ceps.rs

Registracija

E - Mail vesti

 

Da li verujete da su deklaracije u Srbiji tačne i da odgovaraju svim svojstvima proizvoda?

Verujem - 1.2%
Delimično verujem - 22.5%
Ne verujem - 76.3%

Ukupno glasova: 503
Anketa je istekla
Osveži rezultat

Prava potrošača

1. PRAVO NA ZADOVOLJENJE OSNOVNIH POTREBA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

2. PRAVO NA SIGURNOST
Pravo na sigurnost podrazumeva zaštitu od proizvoda, proizvodnih procesa i usluga štetnih po život i zdravlje.

3. PRAVO NA INFORMISANOST
Pravo na informisanost podrazumeva raspolaganje činjenicama od značaja za pravilan izbor i zaštitu od nepoštene reklame, ili od oznaka na proizvodima koji mogu da dovedu u zabludu.

4. PRAVO NA IZBOR
Pravo na izbor podrazumeva mogućnost izbora između više proizvoda i usluga, po pristupačnim cenama i uz garantovano dobar kvalitet.

5. PRAVO DA SE ČUJE GLAS POTROŠAČA Pravo na zadovoljenje osnovnih potreba podrazumeva dostupnost najnužnijih proizvoda i usluga: hrane, odeće i obuće, stambenog prostora, zdravstvene zaštite, obrazovanja i higijene.

6. PRAVO NA OBEŠTEĆENJE
Pravo na obeštećenje podrazumeva dobijanje pravedne naknade za lažno prikazivanje svojstava proizvoda i usluga, nekvalitetnu robu ili nezadovoljavajue usluge.

7. PRAVO NA OBRAZOVANJE
Pravo na obrazovanje podrazumeva sticanje znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, uz svest o odgovornostima i osnovnim pravima potrošača i načinima kako se ista mogu ostvarivati.

8. PRAVO NA ZDRAVU ŽIVOTNU SREDINU Pravo na zdravu životnu sredinu podrazumeva život i rad u okruženju koje ne predstavlja pretnju zdravlju sadašnjih i budućih pokolenja.

HomeSavetiCEPS Na vrh strane